Αθησαύριστο διήγημα και ποίημα του Ματθαίου Μουντέ

Διήγημα:   ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ

Ξανακάθησα διακονάρης της χαράς κι’ απόψε στην ακροθαλασσιά.

Στη μαγεμένη ακροθαλασσιά που το φως του φεγγαριού της δίνει χίλιες χάρες, της βάζει στο στόμα τη φλογέρα του μπάτη κι αρχινά το τραγούδι της ζωής μου.

Δεν κρατιώμαι κι εγώ κι αρχίζω συγαλινό ένα τραγούδι , το τραγούδι κάποιας ανάμνησης, μιας θύμησης, που ποτέ δεν θα μ’ αφήσει μονάχο. Μ’ ακομπανιάρει και το κύμα το γαλανό. Πόσες φορές οι βραδυνοί επισκέπτες του ακρογιαλιού δεν άκουσαν αυτό το θλιμμένο ντουέτο!

Μες το στερνό σου ανάσασμα η συντροφιά σου η θλίψη, μ’ ένα αχνό της φίλημα σου σφράγισε τα χείλια. Κι’ ο θάνατος αργά, σκυφτά με το χλωμό πινέλο, μιας εγκατάληψης φρικτής ζωγράφισε τον πόνο. Και μέσα εκεί στον ύπνο σου, στον ύπνο που’ ναι αιώνιος, για μια στιγμή ανασάλεψε τ’ ολόγλυκο σου στόμα , κι’ είπε δυο λόγια που κανείς δεν τ’ άκουσε-καυμένε, μήπως και βρέθηκ’ άνθρωπος εκτός από την έγνοια την εδικιά μας δίπλα κει στο νεκρικό κασόνι;

Γεια σας παιδάκια μου χρυσά κι εσύ καλό μου ταίρι που η μαύρη μοίρα η κακιά μας χώρισε για πάντα…

Γεια σου κι εσύ νησάκι μου που γυρισμό μου δεν θα δεις… Κι εσύ κυπαρισσάκι π’ από παιδάκι φύτεψα να είσουν πιο κοντά μου για να μου γίνεις φέρετρο! Το θρήνο σου τ’ αγέρι θε να το φέρνει χαμηλά κοντά στ’ ακροθαλάσσι που συνοδεύει ο φλοίσβος του τον ύπνο του παιδιού μου. Κι’ η θάλασσα στην ξενιτειά που το κορμί θα λυώνει θα μου το λέει νανούρισμα για να παρηγοριέμαι!…

                                                                                                                     Μ.Γ.Μ.

Ποίημα

Τίτλος: Πατέρα

Ώστε είν’ αλήθεια πως ποτέ δεν θα σε δούμε πλειά,

πως βρίσκεσαι στην αγκαλιά της χώρας της ουράνιας

μακριά από μας που λάτρευες κι όπου φτωχά πουλιά

θα τριγυρνάμε εδώ κι εκεί στις στράτες της ορφάνειας.

………………..

Ανοίχθηκε ο τάφος ο πικρός μέσα στη ξένη Γη

κι’ ούτ’ ένα δάκρυ εχύθηκεν για σε σιμά στο μνήμα

και του χαμού σου τη βαρειά κι ασήκωτη πληγή

ήρθε με πόνο να μας πει τ’ ακρογιαλιού το κύμα.

………………..

Πατέρα! Είν’ ολόπικρος αυτός ο χωρισμός

κι’ ολόμαυρα τα δάκρυα ποιυ χύνουμε για σένα

κάθε θερμός της προσευχής δικός μας στοχασμός

στα πλάτι’ άς φτάνει όπου γης, τ’ αγνά, τα μαγεμένα.

                                                                                   Μ.Γ.Μ.

Ξεχύλισμα της Καρδιάς μου…

Η  ‘άγνωστη’ πρώτη συλλογή του Ματθαίου Μουντέ.

Ματθαίος Μουντές: ο θεολόγος ποιητής του: Αντοχή των υλικών(1971), Αντίποινα (1982),  Νηπιοβαπτισμός (1992),ποιητική τριλογία που έγραψε ιστορία. Ο Ματθαίος Μουντές  γεννήθηκε το 1935 στη Χίο και εκεί στο λατρεμένο του νησί  και στη γενέθλια γη του το Βροντάδο ,ένα καλοκαίρι, στις 15 Ιουλίου του 1958,νεαρό αγόρι και φοιτητής παραδίδει στον καλύτερο του φίλο Τριαντάφυλλο Μυλωνά ένα χειρόγραφο  αντίγραφο της πρώτης του λογοτεχνικής δουλειάς , τα πρωτόλλεια του για να του πει τη γνώμη του. Ακόμη ένα αντίγραφο θα εμπιστευθεί στον άλλο του ‘κολητό’ φίλο Κώστα Χωρεάνθη…

Στην πρώτη του αυτή συλλογή ο νεαρός ποιητής ασφαλώς έχει κείμενα ή ποιήματα γραμμένα σε εφηβική ηλικία και γι αυτό οφείλουμε να τα κρίνουμε με μεγάλη επιείκια. Η συλλογή περιλαμβάνει και πεζά και ποίηση έχει δε τίτλο: Ξεχύλισμα της Καρδιάς μου. Εδώ να σημειωθεί ότι το 1957 είχε ήδη κυκλοφορήσει στο εμπόριο μια  συλλογή ποιημάτων  με τίτλο Παρακαταθήκη, που όμως δεν ήταν τα πρωτόλλεια του. Αυτά τα εμπιστεύτηκε κατόπιν στους δυο αγαπημένους του φίλους για να πάρει την γνώμη τους.

Αυστηρή ή όχι η κριτική των Χωρεάνθη (εκπαιδευτικός-λόγιος) και Μυλωνά-κάτι που δεν θα το μάθουμε -, όπως και το γιατί η συλλογή Ξεχύλισμα της καρδιάς μου δεν κυκλοφόρησε ποτέ…

Γνωστός ραδιοφωνιός παραγωγός με μεγάλη απήχηση στους φίλους του ραδιοφώνου ο Ματθαίος Μουντές θεολόγος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ποιητής, λόγιος και αρθρογράφος απεβίωσε το 2000.

Από την συλλογή αυτή με καθυστέρηση … 60 χρόνων -τόσα πέρασαν από την ημέρα που την εμπιστεύτηκε στους  δυο φίλους του ο Ματθαίος Μουντές- σταδιακά η στήλη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της diafaneia.eu θα παρουσιάσει ακόμη ένα αθησαύριστο  διήγημα και 3 ποιήματα.

Ευχαριστώ θερμά τον εκλεκτό Χιώτη κ. Τριαντάφυλλο Μυλωνά επιστήμονα και λόγιο που σεβόμενος και τιμώντας τη μνήμη του ποιητή μας μου παρέδωσε αντίγραφο της συλλογής για αναδημοσίευση –επιλογή δική μου- κειμένων και ποιημάτων του Ματθαίου Μουντέ, την πρωτόλλεια δουλειά του  την οποία και θέλησε να φέρει στο ‘φως’.

Τιμή μεγάλη και για μένα και την ιστοσελίδα diafaneia.eu. Σύντομα … η συνέχεια…

Σημείωση: Τα γραπτά του Ματθαίου Μουντέ δημοσιεύονται χωρίς καμιά επέμβαση στο πρωτότυπο.

Επιμέλεια κειμένου

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.