Ακούσματα και ευτράπελα στο απέραντο γαλάζιο στην παραλία της Δασκαλόπετρας !

Πάνω από πενήντα χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως από το Πάσχα κάθε χρόνο και κάθε απόγευμα από τις 4 έως 6 βρισκόμαστε ( τώρα εδώ και επτά χρόνια μόνος μου ) στην ίδια θέση πάνω κάτω όπου υπάρχει σκιά στην υπέροχη παραλία της Δασκαλόπετρας !
Αυτά τα τελευταία χρόνια συνήθως κάθομαι μέχρι τις πέντε και απολαμβάνω κάτω από την σκιά των δέντρων, που ευτυχώς βρέθηκε ένας δήμαρχος που τον έλεγαν όλοι τρελό για τις προσχώσεις και τα έργα σε όλες τις παραλίες της περιοχής δίχως φόβο και πάθος και τις συνέπειες του αυτοφώρου που συχνά πυκνά τον κουβαλούσαν αλλά στο τέλος τα έργα μένουν στην υπηρεσία του κάθε ανθρώπου ασχέτως αν έχουν την άδεια της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου και το όνομα αυτού “Μάρκος-Ελευθέριος Μενής ” και όποιος κατάλαβε κατάλαβε …
Κισμέτ ή Μοίρα ή τυχαίο γεγονός ή αι βουλέ του Μεγαλοδύνανου ;
Γιατί πολλές φορές το φέρνει η τύχη ή οι συμπτώσεις του χρόνου της ημέρας ή της ημερομηνίας που λέει κανείς μα υπάρχουν τόσες συγκυρίες όπως π.χ. ότι σήμερα 17 ή 18 Αυγούστου 2021 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Μάρκου…..
” Όσα είδα με τα μάτια τα δικά μου ” πού ίσως αναφέρεται στα έργα της ζωής του!
Τού εύχομαι ” Καλοτάξιδο ” και εις άλλα με το καλό και καλή επιτυχία!
Δεν μπορεί να συγκριθεί η παραλία της “Δασκαλόπετρας ” στον Βροντάδο της ΧΙΟΥ δίπλα στην πέτρα του Ομήρου με την φυσική ομορφιά της ,το απέραντο γαλάζιο ,τον Φλοίσβο και την δροσιά του καθαρού θαλασσινού αέρα και οξυγόνου που αναπνέω και γεμίζουν τα πνευμόνια μου και μετά για 45′ έως μία ώρα ανάλογα εάν με απασχολήσουν χταπόδια φορώντας τα βατραχοπέδιλα και την μάσκα κολυμπώντας πάνω κάτω όλη την θάλασσα για άσκηση και γυμναστική για τα γόνατα μου που και αυτή είναι έργο του τρελού δημάρχου Μάρκου Μενή!
Τον βυθό τον γνωρίζω πιθαμή προς πιθαμή κάθε πέτρα κάθε φυκιάδα κάθε βράχο και βραχάκι και φυσικά όλα τα θολάμια που πάνε τα χταπόδια !
Τα ακούσματα καθημερινά από τους λουόμενους αλλά και από τους θαμώνες της καφετέριας μπάρ ΗΩ που σερβίρει ότι γουστάρει η όρεξη του καθενός είναι ποικιλόμορφα και μου προκαλούν γέλιο και κλάματα για την συμπεριφορά και την άγνοια που υπάρχει ακόμη και σε Χιώτες υπερήλικες που δεν γνωρίζουν από κοντά την πέτρα του Ομήρου !
Και δεν μιλάμε για τίποτα άσχετους της Χιακής κοινωνίας ή φτωχαδάκια αλλά ματσομένους με γεμάτο πορτοφόλι και ακίνητη περιουσία !
Ακούγοντας προχθές να ρωτά τους συγγενείς του εάν είναι πολύ μακριά η απόσταση από την παραλία μέχρι την πέτρα του Ομήρου και γινόταν αδιαφόρετη κουβέντα και συζήτηση επειδή τον γνώριζα πολλά χρόνια σηκώθηκα από το κάθισμα μου που έχω για την παραλία και του λέω : ” πες πώς θα πας διά μέσου της πλατείας από το Δημαρχείο στην Νομαρχία τόσο μακριά είναι ” α α τόσο πολύ είναι ; Τώρα τί άλλο να έλεγα μόνο γέλιο μου ήρθε !
Μια άλλη παρέα οι μισοί στα βότσαλα κάτω από μια ομπρέλα και οι υπόλοιποι πάνω στα τραπέζια της καφετέριας ΗΩ να συζητούν μετά από αυτά που έφαγαν…. μας έφερε το κατάστημα και τίποτα μπουκίτσες να φάμε δωρεάν ;
Η απάντηση από πάνω ήταν όχι !
Τότε το παγωτό με τα πουράκια θα πάμε αλλού να τα φάμε τρα λα λα γιατί από την μιλιά μου φάνηκε ντιντής .
Μάζεψαν ομπρέλα και μπαγάζια και έφυγαν για άλλα μέρη !
Απ’ ότι κατάλαβα ο συναγωνισμός και η προσφορά που περιλαμβάνει το μενού στο τέλος παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της επιχείρησης !
Ένας άλλος λεβέντης άντρακλας μόλις είδε ένα σκυλάκι που καθημερινά έρχεται μόνο του …..είναι φαίνεται της γειτονιάς και μπαίνει μέσα στην θάλασσα και κάνει ένα μπανάκι γρήγορα για να δροσιστεί και βγαίνει πάλι είπε : αν ήμουνα εγώ σε απόσταση πέντε μέτρων και ερχόταν κοντά μου θα το έπνιγα !
Σιγά τα αίματα ρε μεγάλε.. όταν εσύ και πολλοί ακόμα κατουράτε μες την θάλασσα χωρίς να το γνωρίζει κανείς είστε ποιο καθαροί από το σκυλάκι ;
Τώρα τί να πω για το κουτσομπολιό που ακούω και τα σφιχταγκαλιάσματα με χάδια και φιλιά μέσα και έξω από την θάλασσα…. αυτό το χαίρομαι γιατί είναι η γνήσια ζωντάνια από γνήσια ζευγάρια της εποχής μας !
Οι γνώριμοι και οι γνωστοί πάρα πολλοί άνθρωποι και κάνουμε συζητήσεις για όλη την επικαιρότητα και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα αλλά και πολλές αναφορές και αναμνήσεις από τα παλιά χρόνια !
Κάπως έτσι κουτσά στραβά περνώ καθημερινά δύο ευχάριστες ώρες και ξελασκάρει και ξελαμπικάρει το μυαλό μου από όσα ακούω και βλέπω καθημερινά από τα ΜΜΕ και μου ανάβουν τα λαμπάκια με την συμπεριφορά και την ανευθυνότητα ειδικότερα της νεολαίας που πιστεύουν ότι όσα πάνε κι όσα έρθουν στην ζωή ασχέτως αν βλάπτουν το διπλανό τους !
Αυτά τα λίγα για να μην γίνομαι κουραστικός !
Καλό ξημέρωμα !
Χίος 17 Αυγούστου 2020
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.