Ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση Χίου – Θράκη ζητάει ο Σύλλογος Επιπλωμένων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων

Επιστολή έστειλε ο Σύλλογος Επιπλωμένων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων στον Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη και αφορά αίτημα για σύνδεση της Χίου με την Θράκη λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που έκανε η Περιφέρεια για αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με την Θράκη. Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Μουτζούρη,
Διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι έχετε κάνει αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρείες Skyexpress και Aegean για αεροπορική σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θράκη καθώς και αίτημα προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες Sea Jets Ferries και Levante Ferries για ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμανιών της Λέσβου με την
Αλεξανδρούπολη. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Χίου με την Θράκη (και κατ’επέκταση και των Βαλκανίων) θα πρέπει επίσης να εξετασθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ, με εξαίρεση την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν βοηθάει τόσο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης όσο και στην εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων της Χίου που εάν θέλουν να πηγαινοέρχονται προς Θράκη αναγκάζονται να πάνε κυρίως μέσω Αθηνών. Επίσης, σε σχέση με το αίτημα σας προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για σύνδεση με τα λιμάνια της Λέσβου, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να φτάνουν και μέχρι την Χίο. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την βόρεια Ελλάδα προς τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου. Ωστόσο πολλές φορές οι τουρίστες αδυνατούν να βρουν θέση στο πλοίο τόσο για το αμάξι τους όσο και για καμπίνα από Καβάλα που έρχεται 2 φορές την εβδομάδα στη Χίο με αποτέλεσμα να επιλέγουν τελικά άλλους προορισμούς. Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) στην ετήσια έκθεση του για το 2022 αναγράφει ότι η Περιφέρεια
Β.Α υποδέχθηκε μόλις το 1% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις Περιφέρειες της Ελλάδας και κατέχει μερίδιο 1% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων.

επέκταση από τις συνδέσεις της με άλλους προορισμούς με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «ανοίξει τα φτερά της» σε ότι αφορά την τουριστική της ανάπτυξη πέραν των 2 μηνών. Σε πρόσφατο άρθρο μας στα τοπικά ΜΜΕ όπου κάναμε σύγκριση του αεροδρομίου της Χίου με της Σάμου και της Σκιάθου αναφέραμε ότι η Σάμος είχε 453.000 αφίξεις επιβατών το 2022 και κίνηση αεροσκαφών 5700… Όμως ο διάδρομος της έχει μήκος 2100μ και το κτίριο του αερολιμένα της έχει επιφάνεια 9605μ2 όταν η επέκταση του κτιρίου της Χίου θα είναι μόλις 453μ2 αυξάνοντας την συνολική του επιφάνεια σε μόλις 1674μ2!!! Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα έχει ληφθεί υπόψη από το γραφείο μελετών που εκπόνησε την μελέτη, η οποία εφαρμόζεται από την εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία, ως επιβατική κίνηση 140 άτομα (ένα αεροσκάφος τύπου Α320 παίρνει 180 επιβάτες…) και στην στήλη επίπεδο εξυπηρέτησης με εξαίρεση την αίθουσα παραλαβής αποσκευών σε όλους τους υπόλοιπους χώρους δεν επιτυγχάνεται (suboptimum) και μάλιστα υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τα ελάχιστα όρια. Όταν λοιπόν με 140 επιβάτες με βάσει τον πίνακα η αίθουσα θεωρείται ανεπαρκής, και κατά πολύ, φαντασθείτε πως θα είναι η κατάσταση εάν έρθει ένα airbus320 με 180 επιβάτες…

Επίσης σας είναι γνωστό ότι το master plan προέβλεπε την ανέγερση νέου πύργου ελέγχου αεροδρομίου καθώς και χώρο 15000μ2 για την ταυτόχρονη παραμονή 2 μεσαίου τύπου αεροσκαφών A320/321 ή Β737-757 αλλά δεν εφαρμόζεται. Με βάσει αυτά τα δεδομένα η Χίος κινδυνεύει να παραμείνει πάλι ουραγός και τα επόμενα χρόνια με υποδομές που θα είναι ανεπαρκείς. Θεωρούμε ότι ήταν αναγκαίο να σας αναφέρουμε τις παραπάνω λεπτομέρειες καθώς και να κάνουμε την αναφορά στα στατιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και σας ζητάμε να εξετάσετε τόσο την ακτοπλοϊκή όσο και την αεροπορική σύνδεση της Χίου με την Θράκη που θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη του νησιού που ειδικότερα υστερεί συγκριτικά με τα άλλα νησιά στο θέμα του αεροδρομίου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.