Ακυρώνεται η μεταφορά 1500 το Σαββάτο

Απολύτως αποκαλυπτική η συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στην ΕΡΤ χθες Λαμπροπέμπτη το βράδυ.

Στην ουσία προανήγγειλε ότι η μετακίνηση 1500 ατόμων προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τη Μόρια που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες παραπέμπεται στις καλένδες. Ας σημειωθεί ότι προς το παρόν έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 400 ατόμων από τη Μόρια με το πλοίο της γραμμής. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα γίνει με το πλοίο της γραμμής την ερχόμενη Κυριακή. Επίσης ακυρώνεται η προγραμματισμένη για το Σαββάτο επίσκεψη Μηταράκη στη Λέσβο.

«Με την απόλυτη τήρηση των αυστηρών Πρωτοκόλλων προστασίας της δημόσιας Υγείας θα συνεχιστεί το σχέδιο της αποσυμφόρησης των νησιών, από ευάλωτα άτομα και οι 2.380 αιτούντες άσυλο που έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, θα μετακινηθούν σε μικρές ομάδες σε δομές ξενοδοχείων, οι οποίες θα τεθούν σε 14ημερη καραντίνα, ώστε να διασφαλιστεί η μη μετάδοση του ιού σε τοπικές κοινωνίες» είπε ο κ. Μηταράκης. Ξεχνλωνταςε ότι τη μαζική μετακίνηση 1500 ατόμων με πλοίο ναυλωμένο αυτός την ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Λαμπροδευτέρα.

Επίσης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις κατοίκων του Μεσολογγίου που αποτέλεσαν και την αφορμή για την ακύρωση της μετακίνησης, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «το πιο σημαντικό, και αυτό θέλω να το ακούσουνε οι κάτοικοι στο Μεσολόγγι και σε άλλες περιοχές που αναγνωρίζω ότι υπάρχει μια αγωνία, μεταφέρονται από δομές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού. Θα μεταφερθούν αφού ελεγχθούνε και τηρώντας πρωτόκολλα ασφαλείας. Άρα, δεν θεωρούμε ότι αυτές οι μετακινήσεις δημιουργούνε κίνδυνο στις περιοχές που πάνε. Αλλά, όπως είπε και ο κύριος Τσιόδρας σήμερα, θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση, αυξημένοι έλεγχοι για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι και οι ωφελούμενοι και οι τοπικές κοινωνίες επηρεάζονται μόνο θετικά από την αποσυμφόρηση των νησιών».

Επίσης, ο Υπουργός έκανε γνωστό πως εντός του 2020 θα καταργηθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων ασύλου σε ξενοδοχεία, ενώ θα υπάρξει παύση και στις υπάρχουσες μισθώσεις 55 δομών σε ξενοδοχεία όπως είναι και το Κρανίδι. «Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού χρειαζόμαστε να μεταφέρουμε ευάλωτες ομάδες πληθυσμών από τα ΚΥΤ των νησιών σε ασφαλέστερες συνθήκες σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Όμως το γενικότερο πρόγραμμα των ξενοδοχείων είναι κάτι το οποίο εντός του 2020 θα καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε 55 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε 5.800 ωφελούμενους σε ξενοδοχεία. Θα χρειαστούμε προσωρινά μέχρι το Σεπτέμβριο να προσθέσουμε κάποια κρεβάτια για να αποφύγουμε προβλήματα δημόσιας υγείας στις δομές των νησιών» είπε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.