Αλκιβιάδης Στεφανής: Η Ελλάδα είναι έτοιμη σε κάθε επίπεδο

 

 

Με ερώτημα εάν θα υλοποιηθούν οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας, ο πρώην υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ανέλυσε τις εξελίξεις χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο τοξικό και ιδιαίτερα ενοχλημένο από τα κεκτημένα της ελληνικής διπλωματίας που «σύναψε συμφωνίες με συμμάχους οι οποίοι θα μας βοηθήσουν γιατί ξέρουν ότι έτσι βοηθάνε τους εαυτούς τους».

Στις επιστολές με τις οποίες η Ελλάδα διεθνοποιεί τις τουρκικές απειλές, η Τουρκία δεν έχει παρά απαντήσεις με προχειρότητα, χωρίς τα ιστορικά και νομικά επιχειρήματα της Αθήνας, είπε ο κ. Στεφανής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η Τουρκία είναι απειλή συνοχής»

Εάν ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα, απειλεί και την παγκόσμια ισορροπία αφού θέλει να προσθέσει μια ακόμη σύρραξη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι «η απόσταση από την λεκτική στην επιχειρησιακή τοξικότητα είναι πολύ μεγάλη. Η Ελλάδα είναι έτοιμη σε κάθε επίπεδο. ‘Εχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στο προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι αντιδρούν με ηρεμία και αποφασιστικότητα σε κάθε πρόκληση». Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα νησιά στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου συνιστούν ειδικό επιχειρησιακό πεδίο, εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αν συμβεί κάτι που προσομοιάζει με Ουκρανία…

«Η κατάσταση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσει τα όρια της. Είδαμε τη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, την στάση της Γερμανίας. Ναι, θα μας βοηθήσουν γιατί βοηθάνε τους εαυτούς τους», τόνισε ο Αλκιβιάδης Στεφανής και συμπλήρωσε:

Την ώρα που η Τουρκία πενταπλασιάζει το φόρο για διέλευση στα Στενά δημιουργώντας προβλήματα και στη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία, η Ελλάδα προσφέρει στη διεθνή κοινότητα τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει και κάνει όλους να καταλάβουν ότι η σύμπραξη και οι συμφωνίες με αλλες χώρες είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας.

«21 χρόνια ο Ερντογάν δεν έχει αλλάξει»

«Για τον Ερντογάν η Δύση πρέπει να κλείσει τα μάτια και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γιατί αυτό θα βοηθούσε τις δικές του αναθεωρητικές στάσεις, όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ενώ δεν έχει ψηφίσει υπέρ των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, «παίζει» δίνοντας «Μπαϊρακτάρ» στην Ουκρανία αλλά χωρίς τους κωδικούς, ενώ μαλώνει την Ευρώπη με την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου που τελευταία στιγμή παίρνει το μέρος του νικητή».

«Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Γερουσία των ΗΠΑ»

Από την ελληνική στάση στο διπλωματικό πεδίο ο Ερντογάν είδε να αλλάζει η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία. Το πρόβλημα δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με το διεθνή παράγοντα. Τα επιχειρήματα της Ελλάδας είναι  ιστορικά και νομικά αδιάσειστα σε αντίθεση με τα τουρκικά επιχειρήματα που είναι συναισθηματικά, την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί να πάρει με το μέρος του το ακροδεξιό κομμάτι του τουρκικού εκλογικού σώματος, είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

«Συνεχείς οι επιθέσεις θέλοντας να αποδυναμώσει την Ελλάδα ως συνομιλητή»

Από τη ημέρα που εξελέγη ο κύριος Μητσοτάκης τριπλασιάστηκαν οι μεταναστευτικές ροές, σχολίασε ο κ. Στεφανής και πρόσθεσε:

Ο Ερντογάν μας δίνει συμβουλές για αγορά οπλικών συστήμάτων, για το τι να ψηφίσουμε, ποιο νησί επιτρέπεται να επισκεφτούμε. Πράγματα που όχι μόνο είναι τοξικά αλλά και πέρα από κάθε λογική.

«Εάν αλλάξει η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί»

Οι επόμενοι του Ερντογάν, ίσως να να θέλουν την Τουρκία πρώτη στο δυτικό κόσμο και όχι μόνο στον μουσουλμανικό, είπε ο κ. Στεφανής.  Καταλήγοντας, είπε ότι η συνοχή της Ελλάδας είναι και η δύναμη της.

Πηγή: lesvosnews

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.