Αναβάθμιση του Τελωνείου Λιμένα Χίου σε Πύλη Σένγκεν

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την «Επισκευή – Αναβάθμιση – Διαμόρφωση υπαρχόντων κτηριακών εγκαταστάσεων Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Λιμένα Χίου» σε συνέχεια σχετικής πρότασης του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου. Το έργο περιλαμβάνει ανακατασκευή των δύο κτηρίων συνολικής επιφάνειας 930 τ.μ. – δηλαδή και το υφιστάμενο κτήριο και η παλιά ιχθυόσκαλα, καθώς και αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου συνολικής επιφάνειας 450 τ.μ

Το εν λόγω έργο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της Χίου καθώς έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το 90% των αφίξεων ξένων τουριστών στη Χίου έρχεται δια θαλάσσης. Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει τόσο την εικόνα του λιμανιού της Χίου, της πρώτης και κύριας εικόνας που αντικρύζει ο επισκέπτης, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει και θα αναβαθμίσει τόσο τη Χίο συνολικά, όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με την βελτίωση της ποιότητας των συνοριακών ελέγχων και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω έργο έχει ήδη εγκριθεί ποσό ύψους €3.000.000 από το 2021 από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ έχει ήδη εκταμιευθεί και σχετική προκαταβολή 40%, ύψους €1.200.000. Τον Δεκέμβριο του 2022 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Δήμου Χίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου με σκοπό τον καθορισμό των υποχρεώσεων κάθε μέρους. Ενώ στα πλαίσια ωρίμανσης του έργου, όλο αυτό το χρονικό διάστημα τακτοποιήθηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων και εντός του ίδιου έτους δόθηκε το “πράσινο φως” από την Αρχαιολογία. Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2023 γνωμοδότησε θετικά και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. ενώ ανατέθηκαν οι μελέτες για τα κτήρια της παλαιάς ιχθυόσκαλας και του τελωνείου και τέλος τον Σεπτέμβριο του 2023 εκδόθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Επόμενα βήματα είναι η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τα δύο μέρη, δηλαδή από τη Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ και από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η διενέργεια Προσυμβατικού Ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έπειτα από την υπογραφή της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης αξίας €2.629.214,64, το Λιμενικό Ταμείο αναλαμβάνει (α) τη μεταφορά του σχετικού ποσού στον Προϋπολογισμό του ΓΕΕΘΑ και (β) την εκπόνηση και έγκριση όλων των απαιτούμενων μελετών και αδειών. Αντίστοιχα, το ΜΟΜΚΑ/ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τη δημοπράτηση και την εκτέλεση της σύμβασης του έργου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.