Αναγκαία η άμεση αποκατάσταση των παραλιών από τον Δήμο Χίου

Γράφει ο Π. Κυδώνης

Μετά τον Covid-19 και το περίφημο lockdown που έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τομείς στην χώρα μας, σήμερα στη diafaneia.eu παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό, το οποίο μαρτυρά για ακόμα μια φορά την άσχημη κατάσταση που επικρατεί, ακόμα και τώρα, μέσα Ιουνίου, στις πανέμορφες παραλίες του νησιού μας.

Οι εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τον Δήμο, από ότι φαίνεται δεν έχουν ξεκινήσει φέτος. Οι επιχειρηματίες, που κάθε χρόνο έβαζαν τραπεζάκια και ξαπλώστρες σε ορισμένες παραλίες, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες του νησιού, οι ίδιοι καθάριζαν τους χώρους των beach bar. Φέτος όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, διότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση των παραλιών ακόμη, από τους Δήμους για την καλοκαιρινή σεζόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραλίες να μένουν ακαθάριστες, με σκουπίδια και φύκια. Τρανό παράδειγμα αργοπορημένης εργασίας καθαρισμού αποτελούν οι παραλίες της Βορειοανατολικής Χίου, της Δημοτικής Κοινότητας Αμανής, όπου όλες οι ακτές παραμένουν ακαθάριστες.

Αναπάντητα παραμένουν τα εξής ερωτήματα:

Τελικά οι παραλίες θα καθαριστούν από την Δημοτική αρχή ή θα περιμένουν οι υπηρεσίες του Δήμου το πότε θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την παραχώρηση εκμετάλλευσης των παραλιών από ιδιώτες για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση και τον καθαρισμό των παραλιών;

Όσες παραλίες παραμένουν απεριποίητες, αυτό οφείλεται σε καθυστερήσεις του Δήμου;

Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε αμέλεια ή σε αντικειμενική δυσκολία;

Τα μηχανήματα του Δήμου και το σύνολο των φορτηγών του, πού απασχολούνται; Μήπως με την αποκομιδή των απορριμμάτων;

Σε κάθε περίπτωση έχει έρθει για τα καλά το καλοκαίρι, η θερμοκρασία από εδώ και στο εξής, όλο και θα ανεβαίνει, η τουριστική περίοδος μπορούμε να πούμε ότι έχει ξεκινήσει, αλλά χωρίς τουρισμό λόγω κορωνοϊού, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση, διότι οι παραλίες ανήκουν και στους δημότες της Χίου.

Δεν επιτρέπονται άλλες καθυστερήσεις στους καθαρισμούς. Οι σωροί από χώμα, καλάμια, φύκια και κάθε λογής σκουπίδια που πνίγουν μεγάλα τμήματα των παραλιών του νησιού, είναι μια εικόνα απογοητευτική και περιορίζει τον επισκέπτη στο κατάλυμα του, αφού οι παραλίες είναι σχεδόν μη προσβάσιμες για όλους τους πολίτες και ειδικότερα για τα Άτομα με Αναπηρίες.

Υπογραμμίζεται ότι εξαίρεση αποτελούν, οι παραλίες στο κέντρο της Χίου, ωστόσο οι υπόλοιπες χρήζουν άμεσης παρέμβασης από τη δημοτική αρχή.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.