Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα κάνετε την αίτηση;

Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έθεσε σε λειτουργία την εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά).

Η υποβολή των αιτήσεων πρέπει να γίνει έως την 31-12- 2018 και για τον σκοπό αυτό είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους η σχετική online εφαρμογή, στην οποία μπορούν να ανατρέχουν οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι μέσω των κωδικών του taxis net.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Όσοι υποβάλλουν την αίτηση θα πρέπει να προσέξουν, καθώς μέσα στη φόρμα δεν υπάρχει επιλογή για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων, αλλά υπάρχει αναφορά μόνο σε μη εφαρμογή των μειώσεων.

Συνεπώς, για να επιστραφούν όλα τα χρήματα από το 2013 και μετά, θα πρέπει να συμπληρωθεί χειρόγραφα στο Β Σημείο της αίτησης ότι, εκτός της διακοπής των μειώσεων επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που του παρακρατήθηκαν από τότε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, θα πρέπει να δηλωθεί ότι επιθυμούν ο ΕΦΚΑ να τους δώσει την αναλυτική κατάσταση των όσων χρημάτων κόπηκαν από μειώσεις και δώρα στο παραπάνω διάστημα.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν τους νόμους βάσει των οποίων έγιναν οι περικοπές και έχουν κριθεί παράνομοι (νόμοι 4051 και 4093 του 2012, αλλά και να γράψουν με σαφήνεια ότι επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματός τους λόγω ελλιπούς απάντησης από το Ταμείο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.