Αναμενόμενα επεισόδια και αναμενόμενες οι απαράδεκτες δηλώσεις της δημοτικής αρχής

Για όλους εμάς που παρακολουθούμε από κοντά τα ζητήματα του προσφυγικού- μεταναστευτικού στο νησί μας , τα επεισόδια στη ΒΙΑΛ ήταν θέμα χρόνου από τη στιγμή που συνεχίζεται ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων, υπό άθλιες συνθήκες , υπό τον δικαιολογημένο φόβο του κορωνοϊού, υπό τις απειλές των ακροδεξιών και ρατσιστικών κύκλων.

Εδώ και καιρό  φωνάζουμε το αυτονόητο: Την άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ μέσω πλοίων ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες , τον απεγκλωβισμό όλων των εγκλωβισμένων από το νησί, για λόγους, διεθνών δικαιωμάτων, ανθρωπισμού, ουσιαστικής υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας.

Εδώ και καρό ζητάμε την ενίσχυση των υγειονομικών δομών για τα κέντρα, την ενίσχυση του προσωπικού.

Από την αρχή απαιτήσαμε , να κλείσει το κολαστήριο της ΒΙΑΛ, να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας , που ούτως ή άλλως  έχει καταστεί κουρελόχαρτο από την Τουρκική κυβέρνηση και τα παιχνίδια της σε βάρος των προσφύγων, να μεταφερθούν οι αιτήσεις ασύλου με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ στα τουρκοσυριακά σύνορα ή στα τουρκοελληνικά, να τους αποδίδονται  ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς να πνίγονται στο Αιγαίο και να μοιράζονται στις χώρες της ΕΕ. 

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει, ο αρμόδιος υπουργός της  κ. Μηταράκης αρκείται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πάσες με την πρόθυμη δημοτική αρχή να παίξει τα παιχνίδια του και ο κ. Κουμουτσάκος μας παρουσιάζει το επίτευγμα της μεταφοράς 11 ασυνόδευτων παιδιών , από τα χιλιάδες που υπάρχουν, στο Λουξεμβούργο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός της επιλέγουν την «τιμωρία» των νησιών μας , γιατί αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στα σχέδια τους , να παραμείνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τον εγκλωβισμό και τις άθλιες συνθήκες στη ΒΙΑΛ και στα άλλα κέντρα ,που οδηγούν κατά καιρούς σε θανάτους προσφύγων και μεταναστών, πυροδοτούν επεισόδια όπως αυτά που είδαμε, είναι οι ίδιοι εμπρηστές αυτής της κατάστασης που θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας αν παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού.

Από αυτή την άποψη οι δηλώσεις του δημάρχου Χίου, που κάνουν λόγο για άλλη μικρή δομή ή πώς την ονειρεύεται ο ίδιος με τον υπουργό μετανάστευσης , είναι απαράδεκτες , διαστρεβλώνουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που κάνουν λόγο μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση , υπονομεύουν τον αγώνα του χιώτικου λαού που μάτωσε για να μην περάσει μια τέτοια πολιτική,  βάζουν πλάτη και λειτουργούν ως λαγός στα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια.

ΧΙΟΣ 19/4/2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.