Αναρίθμητες πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες περιμετρικά της ΒΙΑΛ — Αν δεν υπάρξει τιμωρία, δεν θα υπάρξει συμμόρφωση

Αρκετά είναι τα συμβάντα για τα οποία ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου τις τελευταίες ημέρες και αφορούσαν πυρκαγιές στην περιοχή των Καμποχώρων και συγκεκριμένα κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στη ΒΙΑΛ.

Παρά τις όποιες προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής, αλλά και τα δυσάρεστα περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, αιτία των τελευταίων πυρκαγιών αποτελούν τα βουνά από σκουπίδια που υπάρχουν περιμετρικά του κέντρου και στις γύρω καταπατημένες εκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες καίνε τα σκουπίδια για να απελευθερωθεί ο χώρος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπά η πυρκαγιά στις γύρω περιοχές.
Έτσι, καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, είτε από περίοικους, είτε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των καταπατημένων χωραφιών, φοβούμενοι ότι πιθανώς η φωτιά να πάρει διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά και άνευ προηγουμένου ενέργειες. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας θα μας βρουν πολύ χειρότερα από τότε που η φωτιά από την Νέα Μονή κατέληξε στα Μεστά. Έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι, ώστε να υπάρχει η σχετική ασφάλεια για εμάς και τους γύρω μας.

Ήδη, χθες 1 Ιουλίου 2020, φωτιά ξέσπασε γύρω στις 10 το πρωί σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της ΒΙΑΛ στο χωριό Χαλκειός. Στο σημείο επιχείρησαν 27 πυροσβέστες, εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος έγινε ρίψη νερού από δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή κοντά στην ΒΙΑΛ, πέρασε από τους Βαβύλους και κατευθυνόταν προς την περιοχή των Σκλαβιών. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου με χερσαία και εναέρια μέσα κατάσβεσης επιχείρησαν για την κατάσβεσή της. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία της πυρκαγιάς.  Να σημειωθεί πως στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Λόγω της έντασης των ανέμων και του μεγέθους της φωτιάς, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Θολοποτάμι και Σκλαβιά. Οι Πυροσβέστες τονίζουν εφόσον επικρατούν στο νησί έντονα καιρικά φαινόμενα και αέρηδες, μία μικρή φωτιά μπορεί εύκολα να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές!
Αξίζει να σημειωθεί πως και βάσει του σχετικού νόμου, οι παραβάτες πρέπει συλλαμβάνονται και να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθημερινά ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών του Βορείου Αιγαίου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.