Αναφορά Μηταράκη για τις συντάξεις Αξιωματικών Ενόπλων δυνάμεων Αναπήρων Ειρηνικής Περιόδου

Αναφορά κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης στη Βουλή των Ελλήνων προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τις συντάξεις Αξιωματικών Ενόπλων δυνάμεων Αναπήρων Ειρηνικής Περιόδου (Τραυματισθέντες εν υπηρεσία και ένεκα αυτής).

Ο κ. Μηταράκης προώθησε την επιστολή της Ένωσης Αναπήρων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους δυνάμει της περ. ε΄ της παρ. 1 του άρ. 3 του ν. 5045/2023 και για την κράτηση του ν. 4093/2012, που ενώ έχει κριθεί αντισυνταγματική από την απόφαση 1277/2018 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την Ένωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεχίζει και την εφαρμόζει.

Τα θέματα στα οποία περιμένουν με αγωνία απαντήσεις όλα τα μέλη της Ενώσεως Αναπήρων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Σημ. είμαστε 45 μέλη συνταξιούχοι και παθόντες σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα ταύτης του Ν.1370/44) είναι:

1.

Αναπροσαρμογή των συντάξεών μας σε εφαρμογή του Ν.  5045/23 άρθρο 3 παράγραφος 1, περίπτωση ε, που ψηφίστηκε στις 29-7-2023.  Έχει ήδη καθυστερήσει χαρακτηριστικά και σε ερώτημα μέλους μας προς το ΥΠΟΙΚ ο Αναπλ. Προϊστάμενος της Δνσης Εισοδηματικής Πολιτικής κ. Βασιλάκος Σωτήριος (Πανεπιστημίου 37, τηλ 210-3338464), μας απάντησε εγγράφως τον Νοε. 2023 ότι θα υλοποιηθεί σε «εύλογο χρονικό διάστημα». Ο κ. Βασιλάκος έδωσε εντολή στον επικεφαλή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που ασχολείται με τις συντάξεις μας (κ. Καπατσώρης Λεωνίδας  –  Κάνιγγος 29 τηλ 210-3329733)

Να «παγώσει» τις τροποποιητικές πράξεις συνταξιοδότησης που θα πρέπει να εκδοθούν σε εφαρμογή του ν. 5045/23. Γιατί τέτοια συμπεριφορά σε Αξιωματικούς που θυσίασαν την υγεία τους και την σωματική τους αρτιμέλεια για την πατρίδα; Γιατί εμείς μπήκαμε σε τελευταία προτεραιότητα; Το ΥΠΟΙΚ λέει σε έγγραφο του ότι «ως παθόντες εξ αιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης είμαστε σε καθεστώς αυξημένης συνταξιοδοτικής προστασίας του Δημοσίου»! Σε ποια προστασία αναφέρεται;  Η αντιμετώπιση αυτή δυστυχώς αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Είμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι και απαιτούμε  να μας συμπεριφέρεται το Κράτος μας με τον προσήκοντα σεβασμό και θέλουμε άμεση έναρξη της έκδοσης των τροποποιητικών πράξεων συνταξιοδότησης από το ΓΛΚ.

2.

Το ΓΛΚ, παρά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  1277/2018 που έκρινε αντισυνταγματική την κράτηση του Ν.4093/12 συνεχίσει και την εφαρμόζει στις συντάξεις όλων των μελών της ενώσεώς μας – πλην ορισμένων με αναπηρία 80% και άνω και όσων έχουν χαρακτηρισθεί οι παθήσεις τους ότι συνέβησαν σε καθεστώς υψηλού κινδύνου (ν.1977/91), παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το Ν. 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) η κράτηση πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε συνταξιούχουςτου ΕΦΚΑ και όχι του Δημοσίου που ανήκουμε εμείς. Γιατί το ΓΛΚ συνεχίζει να παρανομεί μη εφαρμόζοντας τους ψηφισμένους νόμους και τις αποφάσεις του Ελεκτικού Συνεδρίου; Ζητάμε την άμεση παύση της παράνομης κράτησης του Ν.4093 από τις συντάξεις μας διότι η κράτηση αυτή αποτελεί έμμεση φορολόγησή μας που βάσει νόμων δεν φορολογούνται οι συντάξεις αναπήρων ειρηνικής περιόδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.