Ανησυχητική αύξηση: Στους 56 οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα

Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 και ο αριθμός τους πλέον έφτασε τα 56, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι νέοι θάνατοι που δηλώθηκαν από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου είναι 17 και τα νέα κρούσματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο είναι 40.

Όπως ανακοινώθηκε οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα εντατικής θεραπείας και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Εντατική.

Επιπλέον, καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν στην Εντατική.

Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%).

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 123 άνδρες και 96 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την τελευταία εβδομάδα οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 400 κλινικά δείγματα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκτιμάται ότι η κορύφωση συμβαίνει τώρα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά λιγότερα κρούσματα θα έχουμε και μέχρι τα τέλη Απριλίου όπως κάθε χρόνο.

Συνολικά αναμένεται ότι θα νοσήσουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας αν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές που αναφέρουν ότι 1 στους 1.000 ασθενείς με γρίπη εμφανίζει την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου, με επιπλοκές που οδηγούν συχνά και σε νοσηλεία σε ΜΕΘ, τότε αναμένεται ότι 1.000 άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά παρουσιάζοντας επιπλοκές.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ενώ η αυστηρή τήρηση προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη και μπορεί να γίνει έστω και τώρα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.