Ανοίγει η πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου

 

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιού, από σήμερα Δευτέρα 27/8/2018 οι επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά στα οποία ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) – μεταξύ των οποίων η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες – έχουν πια την δυνατότητα να εγγραφούν στην πλατφόρμα του μέτρου (www.metaforikoisodynamo.gr). Οι επιχειρήσεις, αφού συμπληρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία στην φόρμα του ΜΙ, αποκτούν τον Μοναδικό Αριθμό Νησιωτικής Επιχείρησης, ο οποίος τις καθιστά δικαιούχες του μέτρου. Οι μεταφορικές δαπάνες για τις επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής είναι επιλέξιμες από 1/7/2018. Εντός Σεπτεμβρίου οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εισάγουν στην πλατφόρμα τα σχετικά παραστατικά του τριμήνου Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, ώστε να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το αντίστοιχο ποσό.

Θεωρούμε πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο βήμα στην υλοποίηση του σημαντικού και καινοτόμου μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μετά την επιδότηση των ακτοπλοϊκών ταξιδιών των κατοίκων των νησιών.

Η κρισιμότητά του βήματος αυτού έγκειται βασικά σε δύο λόγους: πρώτον, αποτελεί την πρώτη συστηματική και στοχευμένη απόπειρα αντιμετώπισης μια βασικής αιτίας του ελλείματος ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων, δηλαδή το δυσανάλογα υψηλό μεταφορικό κόστος. Δεύτερον, η μείωση του κόστους αυτού μέσω της δημόσιας χρηματοδότησης θα επιτρέψει τη μείωση της τιμής των προϊόντων στα νησιά, κάτι που ασφαλώς θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των νησιωτών αλλά και διευκολύνει συνολικά την παραγωγική δραστηριότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.