Αντιδράσεις κατοίκων για το μεταναστευτικό – Κινητοποιήσεις στην Αθήνα από τους νησιώτες

Σε «καζάνι που βράζει» εξελίσσεται το προσφυγικό, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων σε περιοχές της χώρας όπου μεταφέρονται πρόσφυγες από τα νησιά, τα οποία συνεχίζουν να τελούν υπό πίεση.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι αντιδρούν στις συνεχείς ροές προσφύγων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην πόλη τους, δημιουργώντας ουσιαστικά πρόβλημα στο σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και στην μετακίνηση των προσφύγων στην Ενδοχώρα.

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα από τους νησιώτες

Σειρά δράσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 22, Ιανουαρίου, αποφάσισαν αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων του Βορείου Αιγαίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης.

Θέμα της συνάντησης «η έκφραση της αντίδρασης στην αδράνεια και στις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα».

Μετά από πολύωρη διαβούλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Γενική 48ωρη κινητοποίηση όλων των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου το διήμερο 22 και 23 Ιανουαρίου. Θα περιλαμβάνει συμβολικό κλείσιμο και των αεροδρομίων και των λιμανιών όλης της Περιφέρειας.
  • Κινητοποιήσεις στην Αθήνα
  • Συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη
    Υποβολή με την συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν την δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος του μεταναστευτικού.

Μπλόκο στην Αθηνών-Λαμίας για το προσφυγικό

«Δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση. Δεν θέλουμε νέα Μόρια στη Λαμία» έλεγαν την Κυριακή οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, όταν βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν στην κυβερνητική πρόταση για δημιουργία hot spot στην περιοχή της Μαυρομαντήλας.

Ειδικότερα οι κάτοικοι προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού και στα δυο ρεύματα στο ύψος του κόμβου της Αγίας Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα ήταν στην εθνική οδό να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων και τα δυο ρεύματα.

Λίγο αργότερα προχώρησαν και στο κλείσιμο του παραδρόμου της εθνικής για περίπου ένα τέταρτο.

Αντίθετοι και οι κάτοικοι στην Καρδίτσα

Το τοπικό συμβούλιο πραγματοποίησε την Κυριακή έκτακτη λαϊκή συνέλευση στην πλατεία των Γοργοβιτών με συμμετοχή πολλών κατοίκων, στην οποία διατρανώθηκε από όλους η κάθετη αντίθεσή τους στην δημιουργία hotspot.

Πολίτες και τοπικοί εκπρόσωποι ήταν εξοργισμένοι για τη μη ενημέρωσή τους – όπως είπαν – από την κεντρική διοίκηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει άμεσα την κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, αλλά και προοπτική της περιοχής.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης το προσφυγικό

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των μαραθώνιων συσκέψεων που πραγματοποήθηκαν με πρωτοβουλία του Μαξίμου στο υπουργείο Εσωτερικών, αποτέλεσε η Λέσβος, η κατάσταση στην οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου, των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των υφυπουργών Παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και Αμυνας (ειδικού συντονιστή για το Προσφυγικό) Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νησιά που «πονάνε»

Λέσβος: Θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χωρητικότητας 5.000+

Χίος: Θα κλείσει η υπάρχουσα δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως ΚΥΤ, χωρητικότητας 5.000+

Σάμος: Θα κλείσει η υπάρχουσα δομή στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 1.000+

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.