Αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας υπό τον πρόεδρό της Ζεράρ Λαρσέ (Gérard Larcher) επισκέφθηκαν την Χίο την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου

Φιλοξενούμενοι του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου & Βουλευτή Χίου της Ν.Δ. κου Νότη Μηταράκη ήταν αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας υπό τον πρόεδρό της Ζεράρ Λαρσέ (Gérard Larcher) που επισκέφθηκαν την Χίο την Παρασκευή . Παρών και ο κος Patrick Maisonnave, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα.  Μετά από την επίσκεψη που έκαναν στην ΒΙΑΛ καθώς και στο νέο Μουσείο της “Σφαγής της Χίου” στο οποίο ξεναγήθηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, μετέβησαν στο Δημαρχείο Χίου όπου έγινε ενημέρωση από τον Δήμαρχο Χίου κο Σταμάτη Κάρμαντζη πάνω στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας και που μπορούν να βοηθήσουν οι Γάλλοι, ειδικά τώρα που αναλαμβάνουν την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022.  Μετά από την “κεκλεισμένων των θυρών” σύσκεψη έγιναν δηλώσεις και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Ο κος  Νότης Μηταράκης ευχαρίστησε τον κο Gérard Larcher για την συμβολή του στην πρόοδο των Ελληνογαλλικών σχέσεων καθώς και για την επίσκεψή του στην Χίο, ” μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό αφού η Χίος είναι ένα ακριτικό σημείο της Ευρώπης που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από τις μεταναστευτικές ροές. Η Γαλλία κατανοεί πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας που ζητά τα νησιά μας να μην γίνουν οι αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, που δεν θέλει να δει ξανά τις ανεξέλεγκτες ροές του 2015 και που επιθυμεί να γίνει ισοκατανομή των βαρών του Μεταναστευτικού σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη.”

Ο κος Gérard Larcher αφού ευχαρίστησε όλους για την φιλοξενία αναφέρθηκε στην αλλαγή που θα επιδιώξει η Γαλλία στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και στην αλλαγή στην συνθήκη Σένγκεν. Επίσης των Φεβρουάριο θα συζητηθεί στην Γαλλική Γερουσία από τους Ευρωπαίους η νέα πολιτική της Συλλογικής άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε. ” Η Γαλλία είναι μία φίλη χώρα προς την Ελλάδα, άλλωστε το δείξαμε στις δυσκολίες που πέρασε και το νησί αυτό 200 χρόνια πριν, όπου Γάλλοι διανοούμενοι βοήθησαν την Επανάσταση των Ελλήνων. Το ίδιο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και τώρα.

 

Σε ανάλογο πνεύμα και ο  Δήμαρχος Χίου κος Σταμάτης  Κάρμαντζης του οποίου η ομιλία είναι η παρακάτω:

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Γαλλικής Γερουσίας, Gérard Larcher,

Αξιότιμε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

 

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά καλωσορίζουμε σήμερα στο νησί μας και το Δήμο Χίου τον πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας κ. Gérard Larcher. Η επίσκεψη του αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός υψηλής σημασίας για τη χώρα μας αλλά το ακριτικό μας Αιγαίο.

Διαχρονικά και αναμφίβολα μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας υπάρχουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που αποδίδουν σπουδαίους καρπούς για τους Λαούς μας χωρίς ποτέ να εξαντλούνται τα περιθώρια για την εμβάθυνση και την ενίσχυσης τους ακόμα περισσότερο.

Για εμάς δε τους Ακρίτες που διαβούμε στους βράχους τους Αιγαίου, σε περιοχή τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας σε εθνικό αλλά ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξαιρετικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ιδιαίτερα με τη Γαλλία, ενισχύει την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση αλλά και την δύναμή μας στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων και δυσκολιών.

Στην πρώτη γραμμή, ιδιαίτερο και κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το μεταναστευτικό/ προσφυγικό που έχει ταλανίσει σκληρά τα νησιά μας με διακαή την επιθυμία θωράκισης των ακριτικών μας περιοχών.

Με πίστη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα προχωράμε και πλέον είμαστε αισιόδοξοι.

Η σημερινή σας επίσκεψη ενισχύει τη θετική προοπτική για τη χώρα και το νησί μας και μάλιστα σε μία συμβολική στιγμή, μιας και φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη βάση όλων αυτών και ως ανάμνηση της παρουσίας σας εδώ στη Χίο, επιστρέψτε μου να σας προσφέρω συμβολικά το επετειακό μας μετάλλιο για την εθνική μας παλιγγενεσία με τη σκέψη και την πεποίθηση αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας των χωρών μας.

Σας Ευχαριστώ!

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.