Απαγωγή μετά από αεροπειρατεία Λευκορώσου δημοσιογράφου σε πτήση Αθήνα-Βίλνιους!

Στις 23 Μαΐου, οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν ένα πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ. Το αεροπλάνο, που ανήκει σε εταιρεία της ΕΕ(Ryan Air), που πέταγε μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ(Αθήνα-Βίλνιους) και μετέφερε περισσότερους από 100 επιβάτες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί αφού αναχαιτίστηκε από στρατιωτικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν συνεργάτες του Προτάσεβιτς, ο οποίος είναι η νο1 αντιπολιτευτική «φωνή» κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο, άνδρες της μυστικής αστυνομίας της Λευκορωσίας επιβιβάστηκαν από την Αθήνα στο αεροσκάφος και παρακολουθούσαν στενά τον δημοσιογράφο. Στη διάρκεια της πτήσης, και λίγο πριν αυτή φτάσει στο Βίλνιους, απαίτησαν από το πλήρωμα να στείλει σήμα SOS για την ύπαρξη βόμβας, κάτι που προφανώς δεν ίσχυε.

Μετά από έντονες διαφωνίες, εν τέλει υπήρξε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ και μάλιστα το αεροπλάνο της RyanAir συνόδευσε ένα μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, τύπου MIG-29. Ένας από τους συνεργάτες του Προτάσεβιτς, δημοσίευσε βίντεο με το MIG-29 να επιστρέφει στη βάση του και μάλιστα στο στιγμιότυπο αυτό φαίνεται να είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα οπλικά συστήματα που μπορεί να διαθέτει.

 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοσέπ Μπορέλ ανέφερε σε μήνυμά του: «Ένας από τους επιβάτες της πτήσης, ο κ. Ρομάν Προτάσεβιτς, ανεξάρτητος δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία, κρατήθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας (…) Πρόκειται για μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας να σιωπήσουν όλες τις φωνές της αντιπολίτευσης» και επισημαίνει: «Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτασέβιτς».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «κατά την εκτέλεση αυτής της καταναγκαστικής πράξης, οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για αυτό το περιστατικό για να διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων».

Καταλήγει λέγοντας ότι «αυτό το ζήτημα θα τεθεί κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων κατά των υπευθύνων».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα το πρωί:«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»,  σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά!», τόνισε.

Πηγή: Η Καθημερινή, newsbomb.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.