Αποκατάσταση των Ορεινών Οικοσυστημάτων το θέμα τη φετινής Διεθνούς Ημέρας Βουνού,

Η Αποκατάσταση των Ορεινών Οικοσυστημάτων είναι το θέμα τη φετινής Διεθνούς Ημέρας Βουνού, στις 11 Δεκεμβρίου 2023.
Το θέμα αυτό επιλέχθηκε για να συμπεριληφθούν πλήρως τα βουνά στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων 2021-2030.
Τα βουνά υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής . Η μείωση των ετήσιων βροχοπτώσεων μαζί με την ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας αναγκάζει την πανίδα και τη χλωρίδα των βουνών, αλλά και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά τα οικοσυστήματα, να προσαρμοστούν ή να μεταναστεύσουν.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η λεηλασία της φύσης από τα ενεργειακά έργα που αδειοδοτούνται στις βουνοκορφές, εξυπηρετώντας μόνο τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών και εργολαβικών εταιρειών.
Δυστυχώς και στο νησί μας γίνονται παρεμβάσεις και υπάρχουν σχέδια για καταστροφή μοναδικών βιότοπων και οικοσυστημάτων με πρόσχημα την «ανάπτυξη».
Οι ΦIΛΟΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΧΙΟΥ μαζί με το ΕΠΠΟΧΙ διοργανώνουν πεζοπορία – διαμαρτυρία σε μια περιοχή που κινδυνεύει από τη δημιουργία λατομείου, το οποίο θα καταστρέψει πνεύμονα πρασίνου, παλιά ιστορικά μονοπάτια και μοναδικά αγροτοποιμενικά μνημεία.
Η πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10/12/2023, στις 9.30 π.μ..
Σημείο συνάντησης είναι η Παναγία Αρβανίτισσα, πάνω από τις Καρυές.
Το μήκος της κυκλικής διαδρομής είναι περίπου 6 χλμ. για τα οποία θα απαιτηθούν περίπου 3 ώρες. Η μετακίνηση στο σημείο συνάντησης θα γίνει με ιδιωτικά αυτοκίνητα.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (παπούτσια, σακκίδιο, αδιάβροχο κ.α.) για να μπορέσουν να περπατήσουν μαζί μας.
Επίσης οι πεζοπόροι, με τη συμμετοχή τους, δηλώνουν ότι φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τυχόν απώλειες και ατυχήματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.