Αποκλειστικό: Παίρνουν το νόμο στα χέρια τους οι ψαράδες σε Λέρο και Πάτμο

Ξεχειλίζει η οργή για τις προκλήσεις των Τούρκων – Τι δηλώνουν στο Newsbomb.gr – Εκνευρισμός και για τη στάση του Λιμενικού που… σφυρίζει αδιάφορα

«Δεν έχουν μόνο οι Τούρκοι όπλα, έχουμε και ‘μεις» διαμηνύουν οι Έλληνες αλιείς

Δραματικές είναι για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, δίπλα σε Πάτμο, Λέρο και Αρκιούς, κλέβοντας τους φυσικούς πόρους και απαγορεύοντας με απειλές στους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν στον τόπο τους.

Τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Όπως αναφέρει και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή (12/08) κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου με απανωτούς πυροβολισμούς κατά Ελλήνων.

Οι πυροβολισμοί προήλθαν από τουρκικά αλιευτικά, ωστόσο είναι αμφίβολο αν στα αλιευτικά βρίσκονταν μόνο ψαράδες ή εκπαιδευμένοι άνδρες με σχέδιο κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως κατήγγειλαν οι Έλληνες ψαράδες, οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά δύο ελληνικών καϊκιών. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Θα μπαίνουμε στη θάλασσα με τα όπλα»

Η οργή πλέον ξεχειλίζει και δεν είναι μόνο κατά των Τούρκων. Οι Έλληνες ψαράδες είναι εκνευρισμένοι και με τη στάση του Λιμενικού που «σφυρίζει αδιάφορα».

«Οι εκκλήσεις μας είναι συνεχείς αλλά η αδιαφορία και η ανεπάρκεια των ανδρών του Λιμενικού είναι πιο προκλητική και από την τακτική των Τούρκων», αναφέρουν οι ψαράδες. «Θα δέσουμε τους Τούρκους και θα τους φέρουμε εμείς στο Λιμενικό. Δεν έχουν μόνο οι Τούρκοι όπλα, έχουμε και εμείς», δηλώνουν στο Newsbomb.gr  και δεν αποκλείουν ακόμα και να μπαίνουν στη θάλασσα οπλοφορώντας. 

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», επισημαίνει επίσης πως Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.

Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας ό,τι απομένει από το σάρωμα του βυθού από τους Τούρκους.

Η επικίνδυνη τακτική των Τούρκων

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Οι κυκλωτικές κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή καθώς, το παραμικρό ατύχημα είναι ικανό να πυροδοτήσει ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τα τουρκικά πλοιάρια, σταδιακά, πλησιάζουν επικίνδυνα στις ακτές Ελληνικών νησιών, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να επανδρώνονται από άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και να τελούν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο τουρκικός στρατός και η ΜΙΤ εφοδιάζουν τα τουρκικά αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα (ραντάρ επιφανείας κ.α.) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές, διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Παράλληλα, προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό στόλο αλιευτικών, σαρώνοντας τα ψάρια στις περιοχές αυτές με σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων ψαράδων.

Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν τις δράσεις των Τούρκων αλλά επιμένουν να τηρούν αμυντική στάση ώστε να αποφευχθεί ανάφλεξη στο Αιγαίο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.