Απομνημονεύματα του Αναστάσιου Τριπολίτη

 

Γράφει ο κ. Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης, Ιατρός και πρ. Σημαιοφόρος Π.Ν.:

“Εποχή… Χούντας. Το να υπηρετείς τη στρατιωτική σου θητεία (τότε) σωστά, υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι εγώ με παρελθόν στο ΕΑΜ (επί ΕΑΜ ήμουν… 3 ετών!…) είχα κάποιες δυσκολίες! Έτσι, αντί να υπηρετώ στη Χειρουργική Κλινική (είχα την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού – τότε – προτού γίνω Αγγειοχειρουργός π.χ. του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνος, ή του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ή του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιώς), γύριζα από πλοίο σε πλοίο του Π.Ν., με έστελναν δηλαδή όπου υπήρχε κενό ή όπου υπήρχε ανάγκη (επείγον). Έτσι πέρασα από 30 ή 40 (ή 50) πλοία (δεν είναι υπερβολή), από 1 ώρα έως 3 μήνες (στο «ΑΣΠΙΣ» παρέμεινα… αρκετά).
Το «ΒΕΛΟΣ» ανήκε σε μια κατηγορία πλοίων που ονομάζοντο «Αντιτορπιλικά Ανοικτής Θαλάσσης», εν αντιθέσει προς τα μικρότερα, τα «Αντιτορπιλικά Συνοδείας», τα επονομαζόμενα και «θηρία» λόγω του ονόματος που έφεραν («ΛΕΩΝ», «ΠΑΝΘΗΡ», «ΑΕΤΟΣ» κ.α.) τα οποία ήσαν μικρότερα και συνόδευαν τις νηοπομπές (έζησα και στον «ΛΕΟΝΤΑ» αρκετά – Κυβερνήτης με το επίθετο… Καθρέπτης). Για να επανέλθω στο «ΒΕΛΟΣ», δεν θυμάμαι πόσο έζησα, πόσο υπηρέτησα πάνω σε αυτό. Όμως, όπως το βλέπω στις εφημερίδες, σκέπτομαι ότι για να γίνει αυτή η ζημιά, η πρύμνη του πλοίου πρέπει να χτυπούσε ώρες! Κι αυτό το γράφει κάποιος που υπήρξε στο παρελθόν και ναυτικός (στο Εμπορικό Ναυτικό – μεγάλη ιστορία). Οι υπεύθυνοι(;),
οι άνθρωποι που το «πρόσεχαν» πού ήταν;

Αγαπητοί Αναγνώστες μου,
Ακούω και διαβάζω για πιθανή αγορά κορβετών κλπ. μεγάλων πολεμικών πλοίων (όχι βοηθητικών του Στόλου). Να σκεφθούμε: είμαστε σε θέση να τα συντηρήσομε και να τα διατηρήσομε σε καλή κατάσταση; Είχαμε πελώρια (βοηθητικά) πλοία: «ΑΡΕΘΟΥΣΑ», «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» κ.α. Δεν γράφω για το ιστορικό πλοίο «ΑΒΕΡΩΦ». Σκεφθείτε αγαπητοί μου πόσο κοστίζει μία κορβέτα και πόσο κοστίζει ένα… νοσοκομείο. Βέβαια οι σοφοί (ο λαός;) λέει και γράφει ότι «αν θέλεις να αποφύγεις τον πόλεμο, προετοιμάσου γι’αυτόν». Όμως, κάποιοι φτιάχνουν όπλα και τα πωλούν και κάποιοι σκοτώνονται (κάποιοι πλουτίζουν και κάποιοι πεινάνε)!
Καταλήγω με πολλά ερωτηματικά που ΔΕΝ μπορώ να δώσω απάντηση!…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.