Από τον βέβαιο θάνατο του τότε…. στην Ίαση και την ζωή του σήμερα! Θρομβωτική Θρομβοπενική Πορφύρα… Οξεία και ιδιοπαθής..

Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …. Νο 11 ….

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή 

——————————————————–

Η τύχη ή το Κισμέτ από την μικρή μου ηλικία με έσπρωξε σε μονοπάτια και χώρους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που ποτέ δεν είχα ονειρευτεί!
Θα αναφερθώ σήμερα σε περιστατικά και Γεγονότα στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στην Κλινική του μεγάλου μου δασκάλου Γιάννη Αυγουστή από το 1963 μέχρι τον Απρίλιο του 1969 που αποχώρησα λόγω στρατεύσεως μου και σημάδεψαν βαθειά μέσα στο μυαλό και την σκέψη μου βιώματα που είναι αδύνατον  να ξεχάσω. Δεν θα υπεισέλθω και να μπω στα βαθιά νερά της νόσου που θα περιγράψω γιατί οι ελάχιστες γνώσεις μου στην εν θέματι πολύπλοκη και πολυποίκιλη ασθένεια δεν μου επιτρέπουν, επειδή δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε επιστήμονας ούτε ειδικός…
Σήμερα με την μέθοδο της πλασμαφαίρεσης επιτυγχάνεται σχεδόν η ριζική Ίαση κατά 95-100% παγκοσμίως σε μεγάλες και σύγχρονες Υγειονομικές Μονάδες σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία όπως και στην χώρα μας που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και φυσικά με διεθνούς φήμης και εμπειρίας ιατρούς Αιματολόγους και οργανωμένες κλινικές και συγκροτήματα με τεχνογνωσία! Θα καταγράψω τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωσα όταν αντίκρισα για πρώτη φορά το μικρό κοριτσάκι ηλικίας 10 χρονών γεμάτο το κορμάκι του και περισσότερο τα άκρα… χέρια και πόδια με τις πεταίχιες ερυθρομέλανες ή δερματικά στίγματα όπως φαίνονται σε σχετικές φωτογραφίες!
Ο μεγάλος μου δάσκαλος Γιάννης Αυγουστής αμέσως χωρίς καμία χρονοτριβή το έστειλε σε μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Έμαθα μετά από λίγες εβδομάδες ότι δυστυχώς απεβίωσε…. Η μεγάλη μου απορία και τα ερωτήματα στον Αυγουστή ήταν πώς και το γιατί …. Μου εξήγησε το τι περίπου συμβαίνει με την οξεία μορφή σε μικρά παιδιά της Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας. Σε όσο διάστημα έμεινα μέχρι τον Απρίλιο του 1969 μας παρουσιάστηκαν άλλα τέσσερα μικρά παιδιά κορίτσια σε ηλικίες μέχρι 14 χρόνων! Το τελευταίο πήγε στην Αμερική που είχε συγγενείς αλλά δεν έμαθα το τι απέγινε….τα άλλα τρία δυστυχώς απεβίωσαν. Από τότε δεν ξανασυνάντησα τέτοιο περιστατικό γιατί ασχολήθηκα με την ενδοτραχειακή νάρκωση μέσα στα χειρουργεία όλων των κλινικών!
Για να καταλάβω το τί συμβαίνει με την Θρομβοπενική Πορφύρα με έβαλε ο Αυγουστής και διάβασα κάποια εγχειρίδια με την παράξενη πολύπλοκη και θανατηφόρο ασθένεια που παρουσιάζεται και σε άλλες μορφές και ηλικίες…. πολύ ψιλά γράμματα για το μυαλουδάκι μου!
Η νόσος αυτή σε μικρά παιδιά τότε ήταν θανατηφόρος περίπου 95% των νοσούντων! Απ’ αυτά που διάβασα και θυμάμαι είναι ότι η Θρομβωτική Θρομβοπενική Πορφύρα ή Σύνδρομο Moschcowitz … όπως έχει καθιερωθεί από τον πρωτεργάτη γιατρό, είναι μία σπάνια διαταραχή του συστήματος πήξης του αίματος που προκαλεί πολλούς μικροσκοπικούς θρόμβους στα μικρά αιμοφόρα αγγεία σε ολόκληρο το σώμα που μπορεί να βλάψουν πολλά όργανα όπως καρδιά…τα νεφρά..και τον εγκέφαλο! Είναι η έλλειψη κάποιου ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την βλάβη αιμοπεταλίων και τριχοειδών αρτηριδίων! Η ασθένεια της Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας παρουσιάζεται και σε αυτοάνοσες διαταραχές όπως ο ερυθηματώδης λύκος και επίσης πολλές φορές στην εγκυμοσύνη! Τα χρόνια εκείνα χρησιμοποιούνταν διάφορα φάρμακα συνήθως αντιπηκτικά…. κινίνη… και διάφορα άλλα…….
Τώρα τι είναι η πλασμαφαίρεση; το λέει η ίδια η ονομασία… είναι η σύγχρονη και ασφαλής θεραπευτική αντιμετώπιση για πολλαπλά νοσήματα τόσο των ενηλίκων όσο και των μικρών παιδιών! Οι μεταβολές επέρχονται στον οργανισμό από το πρώτο 24ωρο ή σε λίγες μέρες χωρίς σημαντική επιβάρυνση ή επιπλοκές για τον ασθενή! Σημαντική προϋπόθεση είναι η εμπειρία και η γνώση της μεθόδου από τους Αιματολόγους! Η θεραπευτική πλασμαφαίρεση είναι μέθοδος για αρκετές ομάδες νοσημάτων και εμπλέκονται αρκετές Ιατρικές ειδικότητες! Για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1980 στην Ελληνική Ιατρική κοινότητα! Από τότε η τεχνολογική εξέλιξη και η τεχνογνωσία έχουν κάνει τεράστια άλματα με μεγάλα και θεαματικά αποτελέσματα και επιτεύγματα! Σήμερα θεραπεύονται Αιματολογικά Νοσήματα όπως η οξεία μορφή Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας….η ιδιοπαθής Θρομβωτικη Πορφύρα….. Πορφύρα μετά από μετάγγιση….. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία… κ.λ.π. .. επίσης δηλητηριάσεις…. Νοσήματα σε ασθενείς της Μονάδας εντατικής θεραπείας…. Νευρολογικά Νοσήματα…. Ρευματολογικά…. Δερματολογικά κ.λ.π.
Εάν καταγράφω όλα τα ιστορικά γεγονότα της Χίου της περιόδου αυτής, είναι η υπόσχεση που έδωσα στην επιθυμία του μεγάλου μου δασκάλου Γιάννη Αυγουστή στην Δασκαλόπετρα στην παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου ” Ενθύμιο 1967-1969 . Λίγες σελίδες ενός μεγάλου έρωτα τη δεκαετία του 1960 ” όπου δημοσίως μου το ζήτησε και του υποσχέθηκα ότι θα τα γράψω όλα στο φως! Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την συγκεκριμένη νόσο της Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας ας ψάξει στο διαδίκτυο. Εγώ περισσότερα δεν είναι δυνατόν να περιγράψω γιατί οι γνώσεις και η εμπειρία μου δεν φτάνουν και εάν υπάρχουν δεν μου επιτρέπεται να μπω στα βαθιά νερά της επιστήμης! Θα επανέλθω και με άλλα παρεμφερή νοσήματα και ιατρικά Γεγονότα!
Χίος 27 Μαρτίου 2020
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.