Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα: «Ευχαριστώ». Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Κατ’ αρχάς εγώ …ευχαριστώ την κυρία Αργυρώ Ζαννίκου –Ψώρα που μου απέστειλε το βιβλίο της <Ευχαριστώ> .

Γι’ αυτό το βιβλίο θα μιλήσουμε σήμερα , ένα βιβλίο που …

Σαν παλιό σινεμά…

Ναι, το βιβλίο της κυρίας Αργυρώς θα μπορούσε να ήταν μια ελληνική ταινία του παλιού καλού λαϊκού κινηματογράφου. Δυνατή η γραφή της σε παρασύρει στην δημιουργία εικόνων  από την περιγραφή της και σε ταξιδεύει χρονικά εκεί κάπου στο ’40 , στο ’50, στο ’60 σε άλλους χρόνους και καιρούς που τίποτα δεν ήταν όπως τώρα…

Αγγελική Βασιλάκη-Ευαγγελογιάννη. Η πρωταγωνίστρια του φιλμ- δηλαδή-,του βιβλίου. Και ποια είναι αυτή η γυναίκα που η συγγραφέας της έγραψε την βιογραφία της; Η Αγγελική Βασιλάκη-Ευαγγελογιάννη υπήρξε μια άγνωστη για τους σύγχρονες Χιώτες αλλά και ξεχασμένη για τους παλιότερους σημαντική γυναίκα, σπουδαία Χιώτισσα που υπηρέτησε την Ορθοδοξία μέσω των κατηχητικών και των κύκλων κυριών που είχαν ιδρύσει οι εκκλησίες καθώς και με  πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Η αείμνηστη Αγγελική υπήρξε η πνευματική μητέρα και δασκάλα-κατηχήτρια της Αργυρώς  που κάποια στιγμή μεταγενέστερα βλέποντας ότι σχεδόν όλοι είχαν λησμονήσει την αγαπημένη της δασκάλα αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο για να την θυμίσει στους παλιότερους και να την γνωρίσουν οι νεότεροι.

 

 

 

 

Απλή σχέση δασκάλου-μαθητή; Όχι, η μαθήτρια Αργυρώ επηρεάστηκε βαθιά από τις διδαχές και την προσωπικότητα της δασκάλας της Αγγελικής κι αυτό φαίνεται από την απέραντη αγάπη στο πρόσωπο της  διάχυτη σε όλο το κείμενο της.

Γυναίκες σαν την Αγγελική Βασιλάκη-Ευαγγελογιάννη που διέθεσε όλη της τη ζωή στην υπηρεσία του ανθρώπου με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση πιστή στην πίστη της ,στην Ορθόδοξη πίστη, Ορθοδοξία και Ορθοπραξία που και τα δυο τα βίωσαν οι δεκάδες μαθήτριες της κοντά της,  δεν συναντάμε σήμερα.

Ευχαριστώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ της μαθήτριας στην δασκάλα της. Πόσοι δάσκαλοι έτυχαν τέτοιας τιμής;

 

 

 

 

Η Χίος έβγαλε και βγάζει μεγάλες προσωπικότητες. Άλλες γνωστές, άλλες που μένουν αφανείς. Η κυρία Αργυρώ με το βιβλίο της θέλει και επιτυγχάνει να περάσει εκ νέου στην επικαιρότητα την άγνωστη σήμερα δασκάλα της Αγγελική. Άγνωστη εφόσον είχαν πάψει όλοι να μιλούν για εκείνη λίγο μετά τον πρόωρο θάνατο της ενώ η ίδια είχε προσφέρρι τόσα πολλά στο κοινωνικό σύνολο.

Κατηχητικά σχολεία, Κύκλοι Κυριών και Νέων μητέρων , 10ετία του ’50, η Χίος στις καλύτερες μεταπολεμικές στιγμές της και… πόσο μακρινά φαίνονται όλα αυτά στην ατομικιστική, υλιστική εποχή μας…

Άραγε γιατί τότε παρά την φτώχεια υπήρχε πίστη , υπήρχε αγάπη, αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο; Γιατί οι άνθρωποι ήταν τόσο ‘όμορφοι’; ’ Όμορφους’ανθρώπους θα δείτε και στις φωτογραφίες –υλικό του βιβλίου που η συγγραφέας επέτρεψε την αναδημοσίευση τους. Ένας άλλος κόσμος που εμείς οι ίδιοι καταστρέψαμε…

Ευχαριστώ.

Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα

ΕΝΤΥΠΟ, Χίος/2018.

Η συγγραφέας κ. Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα υπήρξε εκπαιδευτικός με μακρά θητεία  στο χώρο της εκπαίδευσης και αντικείμενο την διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσης. Έτη Πολλά κυρία Αργυρώ και Ευλογημένα.

 

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.