Ασφάλεια στα σχολεία: Όσο μιλούν, τόσο τα ερωτήματα και οι αντιφάσεις μεγαλώνουν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τα όσα δήλωσε η δημοτική αρχή Χίου διά του αρμόδιου αντιδημάρχου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ , ισχυρίστηκε ότι για “ψυχολογικούς λόγους” όπως λέει έστειλαν και πάλι για έλεγχο μηχανικούς του Δήμου και του ΤΕΕ. Αλήθεια, γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η συγκεκριμένη επιτροπή, ώστε γονείς , δάσκαλοι και όλοι εμείς να ησυχάσουμε ψυχολογικά;

Οι καινούριες δηλώσεις του ίδιου δημιουργούν νέα ερωτηματικά αφού εξακολουθούν να μιλούν για ακατάλληλη πτέρυγα (του 1936) του 5ου Δημοτικού,  η οποία όμως δεν αποκλείεται να χαρακτηριστεί και κατάλληλη(!) σε δευτεροβάθμιο επίπεδο σύμφωνα με την ανάδοχη εταιρεία “Ανάπλασις”!  Ακόμα δεν ξεκίνησε η  στατική μελέτη , που θα κρίνει και όλα τα υπόλοιπα, αλλά η δημοτική αρχή ήδη έβγαλε το πόρισμα, για το κτίριο του 1936, που δημιουργήθηκε χωρίς καν αντισεισμικό κανονισμό!

 Έτσι οι μελέτες που πρέπει να γίνουν αντικαθίστανται από επικοινωνιακά κόλπα και κουτσομπολιά , μεταξύ αντιδημάρχου και αναδόχου εταιρείας   παρουσιάζοντας  αμφότεροι (;)  και ως “ενδεχόμενο” να είναι όλα καλά!

Την  ίδια στιγμή η άλλη πτέρυγα, χαρακτηρίζεται κατάλληλη προς χρήση, ενώ ένα χρόνο μετά πέφτουν σοβάδες και δημιουργούνται ρωγμές σε κολώνες που απλώς θέλουν επισκευή από τις αποξέσεις με τη νέα σχολική χρονιά. Και γιατί ένα χρόνο  μετά δεν τις έκαναν; Τι περίμεναν; Να πέσουν κι άλλα στα κεφάλια των παιδιών και δασκάλων; Και  έχουν το θράσος να απευθύνονται στους γονείς και να τους λένεχωρίς να ντρέπονται, ότι αν επιμένουν,  ακόμα κι αν όλα πιστοποιηθούν ως ασφαλή,  θα μοιραστούν οι μαθητές σε σχολεία της πόλης, λες και η ασφάλεια των παιδιών τους δεν είναι δικαίωμα στη ζωή, αλλά βίτσιο!!!

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, γονείς, όλους όσους ανησυχούν και γεμίζουν οργή, να μην επιτρέψουμε νέα Τέμπη, να μην μπουν οι ζωές μας κάτω από τη λογική του “κόστους”. Στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης  δίνουμε όλοι το παρόν και  απαιτούμε να πάψουν οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες!

Έχουν τεράστια ευθύνη και πρώτα απ΄ όλα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά και οι δημοτικές αρχέςμ όπως η δημοτική αρχή Χίου, που  ανέχονται παιδιά και εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε  τέτοια σχολεία,  χωρίς ακόμα να είναι ικανοί για να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις, μετά από έναν ήδη γενόμενο μακροσκοπικό έλεγχο στο συγκεκριμένο σχολείο.

 

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Να προχωρήσουν όλα τα έργα που αφορούν στο 5ο Δημοτικό με βάση τους σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές. Να μελετηθεί  και να προχωρήσει η πρόταση για εξαγορά του νεότερου κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου από τον ιδιώτη σύμφωνα με την πρότασή του, διεκδικώντας ταυτόχρονα την άμεση χρηματοδότηση για τούτο από τα αρμόδια υπουργεία.
  • Να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση του φακέλου των εργασιών για το σχολείο της Ερειθιανής και να ενταχθεί σε κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να πάψουν να είναι τα παιδιά σε κοντέινερς.
  • Να δοθούν στο Δημοτικό συμβούλιο οι έλεγχοι από όλα τα σχολεία που έγιναν στον τελευταίο σεισμό όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ξενάκης. Να ενημερωθεί ο Χιώτης και η Χιώτισσα για την παλαιότητά τους καθώς και για και πως χαρακτηρίστηκαν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία.
  • Να πραγματοποιηθούν εκ νέου ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ) σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για όλα τα σχολικά κτήρια.
  • Έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Να χρηματοδοτηθούν μελέτες αποτίμησης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας φέροντα οργανισμού (Φ.Ο.) και μελέτες ενισχύσεων αν ο υπάρχων Φ.Ο. κριθεί ανεπαρκής.
  • Γενναίες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για έργα ουσίας, έργα πνοής για τα σχολεία αμιας και βμιας εκπαίδευσης της Χίου, για τα παιδιά μας.
  • Να ενσωματωθούν στα τεχνικά προγράμματα του δήμου, με κρατική χρηματοδότηση, οι κατασκευές νέων νηπιαγωγείων, σχολείων ή πτερύγων  προς αντικατάσταση των προκάτελαφριού τύπου που  ήρθαν και δεν λένε να φύγουν.

Αυτά είναι τα προβλήματα που «καίνε» το λαό και τα παιδιά του και είναι εφικτά στον 21ο αιώνα. Αυτά αποτελούν και τις προτεραιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης και σε αυτή την κατεύθυνση καλεί όλους τους Χιώτες να αγωνιστούν.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.