Αυθημερόν και ψηφιακά σε έξι μήνες το 1/3 των συντάξεων

Σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις απάντησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η πρώτη ερώτηση με θέμα: “Τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων του Περιφερειακού Καταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ)”, ήταν από τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κα Ευαγγελία Λιακούλη.

Ο κ. Μηταράκης απαντώντας στην παραπάνω επίκαιρη ερώτηση, τόνισε πως η ενοποίηση του ΕΦΚΑ έγινε μόνο στα χαρτιά.  Χαρακτηριστικά ανέφερε πως με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης εξακολουθούν να λειτουργούν 23 διαφορετικά λογισμικά συστήματα ενώ στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται και ο ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ ο οποίος θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την άνοιξη του 2017.

Ο υφυπουργός τόνισε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα.

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως ήδη οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής του ΕΦΚΑ που αφορούν στην έκδοση συντάξεων έχουν ενισχυθεί με την επιστροφή ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ έχουν παγώσει και οι αποσπάσεις και μετατάξεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του φορέα.

Τέλος, όπως επεσήμανε το 2020 θα αποτελέσει έτος ψηφιακού μετασχηματισμού και με την ολοκλήρωση του συστήματος “ΑΤΛΑΣ” και τη μετάβαση στον E- EFKA, οι χρόνοι θα μειωθούν σημαντικά ενώ θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας για τους υπαλλήλους, καθώς το 90% των συντάξεων θα μπορεί μέχρι το 2021 να εκδίδεται αυθημερόν και ψηφιακά.

 

Νότης Μηταράκης

Η δεύτερη ερώτηση με θέμα: “Μετατροπή του επιδόματος Ανεργίας και του επιδόματος ΚΕΑ (για όσους δύνανται να εργαστούν) σε επίδομα εργασίας”, ήταν από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας ισχυρής οικονομίας, η οποία θα βασίζεται στην παραγωγή και στις επενδύσεις και όχι σε μια αδιέξοδη επιδοματική πολιτική.

Συγκεκριμένα σε σχέση με το Κ.Ε.Α., ο κ. Μηταράκης τόνισε πως το συγκεκριμένο επίδομα απευθύνεται σε νοικοκυριά τα οποία διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο τρίτος πυλώνας είναι ο πιο κρίσιμος καθώς σε αυτόν προβλέπεται η επανένταξη στην αγορά εργασίας των μελών των οικογενειών αυτών, μέσα από την κατάρτιση και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για την απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Η τρίτη ερώτηση με θέμα “Αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους, της οικονομικής ενίσχυσης που υποκαθιστά την απώλεια ΕΚΑΣ”, ήταν από τον βουλευτή Ξανθόπουλο Θεόφιλο.

Ο υφυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που κατήργησε την καταβολή του ΕΚΑΣ καθώς και των αντισταθμιστικών μέτρων.

Εν συνεχεία, ανέφερε πως τα ποσά ήδη καταβάλλονται στους δικαιούχους από τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ τυχόν εκκρεμότητες σε σχέση με τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων θα επιλυθούν το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τέλος, αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, υπογράμμισε ότι 971 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.