Αυστηρές ποινές για όσους αιτούντες άσυλο παραβίασαν την καραντίνα

 

Την επιβολή αυστηρών ποινών για τους αιτούντες άσυλο που παραβιάζουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, καθώς και τη μη ύπαρξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα ΚΥΤ των νησιών, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel και τη δημοσιογράφο, Κατερίνα Παναγοπούλου.

«Θα υπάρξουν αυστηρές ποινές, όπως ορίζει ο ποινικός κώδικας, για αυτούς που παραβίασαν την καραντίνα. Παράλληλα, στα πλαίσια της διαδικασίας ασύλου θα κοιτάξουμε τις σχετικές επιπτώσεις και στις αιτήσεις ασύλου, γιατί είναι υποχρέωση των αιτούντων άσυλο να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τους νόμους της χώρας μας», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «από την αρχή της κρίσης έχουμε συνολικά στις 93 δομές, που φιλοξενούν 100.000 αιτούντες άσυλο, 200 κρούσματα. Μέχρι στιγμής κανένα από αυτά τα κρούσματα δεν είναι σοβαρό, δεν έχουμε ευτυχώς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ειδικά στα νησιά μας μέχρι στιγμής παρά τους ελέγχους που γίνονται συστηματικά δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα», συμπληρώνοντας ότι «στις ανοιχτές δομές όπου δεν υπάρχει αυστηρή περίφραξη, τα μέτρα τα οποία έχουμε ανακοινώσει για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και τα έχουμε παρατείνει μέχρι τις 10 Μαΐου, κάποιες φορές έχουν προβλήματα εφαρμογής. Σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία, προσπαθούμε σε αυτές τις ανοιχτές δομές να περιορίσουμε την κυκλοφορία, ενώ πήραμε και ειδικά μέτρα».

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «είναι απαραίτητο στα νησιά να αντικαταστήσουμε αυτές τις ανοιχτές δομές με κλειστές ελεγχόμενες δομές, όπου και οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι πολύ καλύτερες και τα μέτρα υγιεινής πολύ καλύτερα, αλλά και η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, θα μπορεί να γίνει με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ακόμη μια αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες στη Μυτιλήνη και στη Χίο που αυτό μας δημιουργεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα στη διαφύλαξη των μέτρων ασφαλείας και της δημόσιας υγείας. Έχουμε εφαρμόσει ένα ειδικό σχέδιο 4 σημείων και μας έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής να μην έχουμε κανένα κρούσμα.  Με δυσκολία αντιμετωπίσαμε μέχρι στιγμής την κρίση του κορωνοϊού.».

«Έχουμε ήδη μεταφέρει 800 από τις ευάλωτες ομάδες, από την 1η Απριλίου και συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώσαμε τον πληθυσμό στις δομές κατά 5,3%.

 Αυτό θα συνεχίσει κάθε τρίμηνο, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι πρώτον να συνεχίσουμε την πολύ αυστηρή φύλαξη των συνόρων, το θέμα δεν είναι να πηγαίνουν από τα νησιά στην ενδοχώρα, το θέμα είναι να μην έχουμε ροές και είναι πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας η ουσιαστικά μείωση των ροών. Μετά τη λήξη των περιορισμών του κορωνοϊού, θα επιταχύνουμε τις απελάσεις αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.