ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Ο Ισίδωρος 91 ετών από το Πυργί & η Ελευθερία 80 ετών από την Λέσβο… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Ισίδωρος και Ελευθερία το ζευγάρι ομογενών μας στην Αδελαΐδα που μόλις γιόρτασε τα 58 χρόνια γάμου!!!

<Νοιώθουμε ευλογημένοι που φθάσαμε μέχρι εδώ, αλλά μυστικό δεν υπάρχει, παρά μόνο το ζευγάρι να έχει συνεννόηση, αγάπη και σεβασμό μεταξύ του> δηλώνει η 80χρονη Ελευθερία.

Η Ελευθερία…

Η Ελευθερία γεννήθηκε στη Λέσβο το 1941 σε φτωχική οικογένεια με τέσσερα παιδιά κι ο πατέρας της Ευάγγελος ενθάρρυνε αυτήν και την αδελφή της Φωτεινή να φύγουν νύφες στην Αυστραλία εφόσον δεν μπορούσε να τις προικίσει όπως ήταν τότε η συνήθεια. Η μεγαλύτερη, η Φωτεινή  αρραβωνιάστηκε …από μια φωτογραφία που της έδειξαν τον Αναστάσιο Τσεσμελή –χωρίς να τον έχει γνωρίσει ποτέ-,που βρισκόνταν ήδη στην Αυστραλία κι έτσι μαζί με την ‘νύφη’ Φωτεινή ταξίδεψε κι η Ελευθερία με το πλοίο ‘Πατρίς’ για την Αυστραλία.

Όταν τα κορίτσια έφθασαν στην Αυστραλία , η Ελευθερία δεν ακολούθησε την μεγάλη της αδελφή στο Port Lincoln , αφού ο πατέρας τους είχε υποσχεθεί σε συγγενείς του στην Μελβούρνη ότι η μικρότερη κόρη τους θα έμενε μαζί τους για να προσφέρει σε εκείνους τις υπηρεσίες της ώστε να ξεπληρώσει το χρέος που ο ίδιος είχε απέναντι τους.

Η Ελευθερία υπακούοντας τον πατέρα της εγκαταστάθηκε στο σπίτι των ξαδέλφων του πατέρα της στο Richmond όμως λίγους μήνες αργότερα η 21χρονη κοπέλα έστειλε κρυφά γράμμα στην αδελφή της Φωτεινή όπου της εξομολογούνταν ότι δεν περνούσε καθόλου καλά κι ότι ήταν δυστυχισμένη κι απογοητευμένη από την συμπεριφορά των συγγενών τους απέναντι της.

Οι δυο αδελφές με την βοήθεια του συζύγου της Φωτεινής , Αναστάση Τσεσμελή , ξεπλήρωσαν το χρέος της οικογένειας και η Ελευθερία μετακόμισε στο Port Lincoln για να είναι μαζί με την αδελφή της…

Ο Ισίδωρος από το Πυργί…

Ο Ισίδωρος γεννήθηκε στο Πυργί της Χίου το 1930 κι όταν ήταν μόλις 2 ετών έμεινε ορφανός από μητέρα και έτσι αυτόν και τα τρία του αδέλφια τα μεγάλωναν η γιαγιά κι ο παππούς τους επειδή ο πατέρας τους δούλευε νοσοκόμος στην Αθήνα. Στα 6 του χρόνια θα μείνει ορφανός κι από πατέρα. Τα χρόνια περνούν ο Ισίδωρος που δεν αγαπά τα γράμματα κάνει μικροδουλειές, πάει στο Στρατό και…

Ο μεγαλύτερος αδελφός του ο Μιχάλης ήταν ναυτικός κι ο Ισίδωρος που αγαπούσε τις περιπέτειες τον ακολούθησε στα καράβια. Τα δυο αδέλφια ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία κι έτσι γνώρισαν λαούς και τόπους άγνωστους ώσπου το 1959 το πλοίο που εργαζόταν το ‘Evy Queen’ αγκυροβόλησε στο Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας.(ποια ζούσε εκεί; Θυμάστε;)…

Ο Ισίδωρος λάτρεψε αυτό το παραθαλάσσιο μέρος γιατί του θύμιζε τη Χίο και μόλις συνειδητοποίησε ότι στην περιοχή υπήρχαν ήδη πολλοί Έλληνες μετανάστες πήρε την τολμηρή απόφαση να εγκαταλείψει κρυφά το πλοίο και να μείνει παράνομα στην Αυστραλία, να εργαστεί λίγο καιρό, να φτιάξει ‘κομπόδεμα’ και να γυρίσει μετά στην Χίο.(φεύ..).΄Εφυγε λοιπόν, από το καράβι και κρύφτηκε για μέρες σε μια φάρμα όπου κοιμόταν για μέρες στο σταύλο με τα ζώα για να μη τον ανακαλύψουν και τον παραδώσουν στην Αστυνομία.

Τελικά εξαντλημένος από την ταλαιπωρία αυτή αποφάσισε να σταματήσει να κρύβεται και βρήκε ομογενείς και ζήτησε βοήθεια. Αυτοί τον βοήθησαν κι ο νεαρός Χιώτης σιγά-σιγά κατόρθωσε να ορθοποδήσει κάνοντας διάφορες εργασίες ενώ αργότερα προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα Port Lincoln όπου διετέλεσε γραμματέας, ταμίας και πρόεδρος, ώστε να πει με τον τρόπο αυτό το δικό του ‘ευχαριστώ’ σε όσους του στάθηκαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Ελευθερία & Ισίδωρος, η μοιραία συνάντηση…

Η Ελευθερία στη Λέσβο είχε μάθει μοδιστρική αλλά όταν εγκαταστάθηκε στην αδελφή της Φωτεινή στο Port Lincoln (εδώ που αργότερα ξεμπάρκαρε ο Ισίδωρος) έπιασε δουλειά στο ορνιθοτροφείο του γαμπρού της Αναστάση.Ένα λοιπόν, πρωί η Ελευθερία γεμάτη κοπριές και λάσπες την ώρα της δουλειάς άκουσε τον γαμπρό της που της φώναξε να διακόψει τη δουλειά να της γνωρίσει έναν πατριώτη από τη Χίο…

ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ!!!

Μια ματιά ήταν αρκετή για να γίνει ο νεαρός Ισίδωρος ο ένας και μοναδικός άνδρας στη ζωή της Ελευθερίας. Παντρεύτηκαν, δούλεψαν σκληρά και οι δύο και έζησαν στο Port Lincoln που τόσο αγαπούσε ο Ισίδωρος για 33 χρόνια όπου και απέκτησαν τα τρία τους παιδιά , τον Ιωάννη, τον Ευάγγελο και την Καλλιόπη. Έχουν 11 εγγόνια και 5 δισέγγονα.

Μόλις γιόρτασαν τα 58 χρόνια γάμου!!!

Το 1993 ο Ισίδωρος και η Ελευθερία μετακόμισαν στην Αδελαΐδα όπου και ζούν μέχρι σήμερα.

<Αποτελούν πηγή έμπνευσης, χαράς και περηφάνειας, όχι μόνο για εμάς τα παιδιά τους αλλά και για τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους . Είμαστε ευλογημένοι που είναι γονείς μας> , δήλωσε η κόρη τους Καλλιόπη Παρθένη –Παπαδάκη στην τοπική εφημερίδα της ομογένειας που δημοσίευσε το αφιέρωμα στο ζευγάρι Ελευθερίας και Ισίδωρου Παρθένη…

Ελευθερία και Ισίδωρε Πολύχρονοι, πολλές -πολλές ακόμη επετείους να γιορτάσετε υγιείς και ευτυχισμένοι. Να ζήσετε.

Σαφώς και παρά τις προσπάθειες στάθηκε δύσκολο να συγκεντρώσω περισσότερες πληροφορίες για τον Πυργούση Ισίδωρο γιατί από ότι φαίνεται μάλλον δεν ήρθε ποτέ πλέον στην Ελλάδα κι η χρονική απόσταση είναι πολύ μεγάλη, οι άνθρωποι της δικής του εποχής στο χωριό ελάχιστοι και δεν θυμούνται τον Ισίδωρο.

Παρόλα αυτά μας βοήθησε η καλή φίλη κ. Αγγελική Κλεισσά κάτοικος στο χωριό Πυργί η οποία κατάφερε να μάθει από ηλικιωμένο γείτονα της ότι πράγματι ο Ισίδωρος γεννήθηκε στο Πυργί κι ήταν και γείτονας του. Είχε ακόμη τρείς αδελφούς, τους : Μιχάλη,  Ηλία και Κώστα και δεν θυμάται αν ο Ισίδωρος από τότε που έφυγε ήρθε κάποια στιγμή στο χωριό. Αν έγινε αυτό θα ήτν παλιά. Τα αγόρια -όπως κι ο ηλικιωμένος Πυργούσης-, μεγάλωσαν στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (σήμερα δεν λειτουργεί ως Μονή) όπου μόναζαν δυο θείες τους.

Τα δυο νεότερα αγόρια της οικογένειας Παρθένη ο Ηλίας και ο Κώστας -τα οποία δεν μετανάστευσαν-, έχουν αποβιώσει.

Και πάλι:

Ελευθερία και Ισίδωρε, να ζήσετε. Ευτυχία και Υγεία.

Ευχαριστώ θερμά την εφημερίδα της ομογένειας ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ για την άδεια χρήσης των φωτογραφιών.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος – Ερευνήτρια.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.