«Αφηγήσεις της Ιστορίας» Μια σειρά συζητήσεων από το ΠΙΟΠ

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προσεγγίζει την Ιστορία και παρουσιάζει μια σειρά σύντομων συζητήσεων (podcast) με συγγραφείς και μελετητές των εναλλακτικών μορφών λόγου που συνομιλούν με το παρελθόν.

Πώς μπορεί η Ιστορία να γίνει πιο προσιτή στο ευρύ κοινό; Ποιες άλλες μορφές λόγου, πέραν του ιστορικού, και ποιες άλλες μορφές τέχνης ίσως, μπορούν να φωτίσουν με εύληπτο τρόπο πτυχές της Ιστορίας;

Η αρχή γίνεται με την κ. Λένα Διβάνη, καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών, η οποία έχει δημοσιεύσει σειρά ιστορικών μελετών καθώς επίσης μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Με αφορμή τα βιβλία της «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» και «Το πικρό ποτήρι. Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα» (Εκδόσεις Πατάκη), συζητείται η ανάγκη να διοχετεύεται η ιστορική γνώση και μέσα από εναλλακτικούς τρόπους αφήγησης. Στη διάρκεια της συζήτησης θίγεται επίσης το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ της ενδελεχούς ιστορικής έρευνας και της λογοτεχνικής εκφοράς της. Τέλος, συζητείται ο τρόπος εργασίας ενός ιστορικού που αναλαμβάνει ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά και η επιλογή της συγγραφέως να διερευνήσει τον ιστορικό βίο επώνυμων ζευγαριών της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Για να ακούσετε το podcast πατήστε εδώ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.