Αφιέρωμα| Σπεράντζα Βρανά… Μια κυρία του θεάτρου… 90 χρόνια από την γέννηση της

Η ηθοποιός και συγγραφέας  Σπεράντζα Βρανά γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου του 1928 και το πραγματικό της όνομα ήταν Ελπίδα Χωματιανού.

Στο θέατρο η πανέμορφη Σπεράντζα πρωτοεμφανίστηκε μόλις το 1945 στο έργο η Φλόγα για να διαγράψει μια θεατρική πορεία γεμάτη επιτυχίες ιδίως όταν έπαιζε στο αγαπημένο της είδος θεάτρου την Επιθεώρηση.

Μαυρέας, Ορέστης Μακρής, Νίκος Ρίζος, Σοφία Βέμπο, Καλουτά και… και … σχεδόν με όλα τα μεγάλα της εποχής ονόματα συνεργάστηκε η Σπεράντζα Βρανά στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Έλα στο θείο, η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1950 όπου η καλλονή της εποχής Σπεράντζα Βρανά κάνει ντεπούτο στο Ελληνικό σινεμά. Η ωραία των Αθηνών/1954, Η κάλπικη λύρα/1955, και πολλές ακόμα  οι κινηματογραφικές εμφανίσεις της Σπεράντζας  ενώ σημαντικές υπήρξαν και οι εμφανίσεις της στη μικρή οθόνη. Ενδεικτικά: Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα/1980-ΕΡΤ, Τα φώτα της πόλης/1986-ΕΡΤ2, Δέκα μικροί Μήτσοι/1992-MEGA κλπ.

Η Σπεράντζα Βρανά είχε ένα γιό τον Νίκο και το 1966 είχε παντρευτεί τον αγαπημένο της Παύλο Πατάκη.

Όταν η δημοφιλής ηθοποιός απεσύρθη από τη σκηνή στράφηκε με μεγάλη επιτυχία στη συγγραφή βιβλίων με πιο γνωστά τα: Τολμώ / 1980, η Τρούμπα και το Σπεράντζα Βρανά Έλα, καλέ, τώραα!/ΑΓΚΥΡΑ 2005 από το οποίο αντιγράφω και σας μεταφέρω ένα ανέκδοτο που έχει καταγράψει η Σπεράντζα.

Ο Ρίζος ήταν Αρτινός και μίλαγε χωριάτικα, μάλιστα κυκλοφορούσε κι ένα ανέκδοτο τότε σχετικό με την χωριάτικη προφορά, που μας το είχε πει ο ίδιος.

Όταν πήγαινε στην πρώτη Δημοτικού, η δασκάλα, που τότε τους μάθαινε να συλλαβίζουν, τους έγραψε στον πίνακα, ΓΑΤΑ, και μετά τους ρώτησε:

-Γου, α;

-Γα, κυρία.

-Μπράβο, παιδιά, του, α;

-Τα, κυρία.

-Μπράβο, παιδιά. Όλοι μαζί τώρα.

-Γατσούλ’ , κυρία(γατσούλ λένε στην Άρτα τη γάτα). Σελίδα-184.

Η Σπεράντζα Βρανά απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, στην Αθήνα.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.