Αφιέρωμα στις γυναίκες που έφυγαν, σ’ αυτές πού υπάρχουν και σ’ αυτές πού θα ‘ρθουν!

————————————————————‐——
Θα ξεκινήσω με λίγους στίχους από το τραγούδι που έγραψε μια γυναίκα η Ελένη Λιάκου το 1969 και το τραγούδησε το διαμάντι και το αηδόνι της δωρικής φωνής ο Σερ του Ελληνικού πενταγράμμου Γρηγόρης Μπιθικώτσης με τίτλο: —-Μιά γυναίκα φεύγει!—–
Μαραμένα μες το βάζο τα λουλούδια, λυπημένα σ’ ένα κάδρο αγγελούδια…
Φεύγει ο χρόνος και το χτες είναι νεκρό κλείνει η μοίρα το ρομάντζο το πικρό…
Μιά γυναίκα φεύγει, Μιά σωστή κυρία τα βήματα της σβήνουν Μιά θλιβερή ιστορία.
Εδώ θα διαφωνήσω ότι δεν σβήνουν μια θλιβερή ιστορία αλλά πολλές φορές παραμένει ολοζώντανη στην αιωνιότητα με ανεξίτηλα γράμματα διαχρονικά αποτυπωμένη τόσο σε βιβλία αλλά στην ψυχή την καρδιά και το μυαλό της οικογένειας που άφησε πίσω της για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό όπως η δική μου Ιουλία από την αρχή της ζωής μας εφαρμόσαμε από μικρά παιδιά την ισότητα με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις μέχρι τέλους!
Στην φωτογραφία στις 11 Νοεμβρίου 2012 στα γενέθλια της εγγονής μας και αφού πρίν 12 μέρες είχε μάθει ότι σε λίγους μήνες έφτανε στο τέλος! Αλλά αυτό βέβαια εξαρτάται και από την συμπεριφορά της σε όλη τη ζωή της!
Σήμερα είναι Ψυχοσάββατο και οι φίλοι και φίλες Χριστιανοί γνωρίζουν το τι σημαίνει και το τί πράττουμε!
Στις 8 Μαρτίου εορτάζεται και έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ το 1975 ως ημέρα της γυναίκας!
Και ας πάρουμε τα ιστορικά γεγονότα από τότε που ξεκίνησε η πρώτη επανάσταση κατά κάποιον τρόπο για την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων ανδρών -γυναικών σε εργοστάσιο Κλωστουφαντουργίας στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857 κυρίως για εργασιακά και εν συνεχεία και για πολιτικά δικαιώματα ψήφου και του εκλέγειν και εκλέγεστε!
Ήταν τα θεμέλια και η αρχή της ισότητας των δύο φύλων που και σήμερα ακόμη διαιωνίζεται από εκατοντάδες καθεστώτα κυρίως μουσουλμάνων και υποανάπτυκτες περιοχές και κράτη.
Το 1893 οι πρώτες γυναίκες πού αποκτούν δικαίωμα ψήφου είναι στην Νέα Ζηλανδία!
Το 1909 γίνεται η πρώτη Διεθνής γιορτή της γυναίκας στις ΗΠΑ.
Το 1911 ακολουθεί στην Γερμανία με την συμμετοχή από 17 χώρες με 100 εκπροσώπους και έπεται συνέχεια!
Σήμερα το 1/5 κοινοβουλευτικών εδρών κατέχουν γυναίκες και υπάρχουν 19 αρχηγοί κρατών από τις 196 υποψηφιότητες.
Εκατόν είκοσι (120) εκατομμύρια γυναίκες κάτω των 20 ετών είναι θύματα σεξουαλιακής κακοποίησης!
Το 1/3 γυναίκες σ’όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλιακή βία.
Σήμερα από τους 500 πιο πλούσιους του κόσμου μόνο οι 55 είναι γυναίκες!
Νομίζω και πιστεύω ότι η ισότητα των δύο φύλων την σημερινή εποχή ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο και όπως λέει η παροιμία με όποιον δάσκαλο θα κάτσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις!
Η γενιά μου και τα σχολεία που πήγα ήταν μικτά αγόρια και κορίτσια και μεγαλώσαμε σαν αδέλφια με ίσα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.
Η βία και η σεξουαλική παρενόχληση και τα δικά μας χρόνια υπήρχε από ορισμένους πεινασμένους σεξουαλικά με αρρωστημένα μυαλά!
Υπήρχε π.χ. καθηγητής που άπλωνε το χέρι του στις μαθήτριες για να βάλουν δεξιά ή αριστερά στο στήθος το σήμα του σχολείου και τις χούφτωνε ή τις ακουμπούσε με το σώμα του για να ηδονίζεται ή να κουμπώσουν το κουμπί της μαθητικής ποδιάς και από την άλλη χαστούκιζε χωρίς αιτία τους μαθητές στα μάγουλα!
Μέχρι που στο τέλος κάποιος πατέρας μπήκε στο γραφείο του που πήγε να στριμώξει την γυναίκα του και ο εν λόγω καθηγητής για να αποφύγει το ξύλο πήδηξε από το παράθυρο με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του και έγινε ρεζίλι και ξεφτιλίστικε στην κοινωνία!
Το γυναικείο φύλο πρέπει όλοι οι άντρες να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας για να το έχουμε!
Αλλά πρέπει και οι γυναίκες που κάνουν οικογένεια να συμπεριφέρονται τίμια και ντόμπρα με το έτερον ήμισυ τους!
Ο αυτοσεβασμός και η ειλικρίνεια είναι ο θεμέλιος λίθος στην μακρόχρονη συμβίωση του ζευγαριού φυσικά με αγάπη και πάνω απ όλα τον μεγάλο έρωτα που είναι το άλφα και το ωμέγα και το αλατοπίπερο της ζωής!
Χρόνια Πολλά σε όλο το γυναικείο πληθυσμό της γής!
Εύχομαι Υγεία και Χαρά και Αισιοδοξία!
Χίος 6 Φεβρουαρίου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.