Αύξηση της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας

Οι μισές, περίπου (43%), από τις πειρατείες που εκδηλώθηκαν παγκοσμίως τους πρώτους μήνες του 2021,έγιναν στον Κόλπο της Γουινέας!

Ο κόλπος αυτός βρίσκεται στην Δυτική Αφρική, ξεκινά από την Γκαμπόν και καταλήγει στην Λιβερία με ενδιάμεσες χώρες την Ισημερινή Γουινέα, Καμερούν, Νιγηρία, Μπενίν, Τόγκο, Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού.

Μεγάλη προσοχή συνιστά το  ICC International Maritime Bureau (IMB) στα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή και ζητά από τα πληρώματα να ακολουθούν τα προτεινόμενα μέτρα αλλά και να ενημερώνουν τις Αρχές για κάθε περιστατικό ή ύποπτη δραστηριότητα που θα αντιληφθούν. Ζητά επίσης από τις αρχές των παρακτίων Κρατών αλλά και από τις Διεθνείς Ναυτικές Δυνάμεις να κάνουν προσπάθειες για τον περιορισμό της πειρατείας στην περιοχή ώστε να επιτευχθεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη ναυσιπλοΐα.

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή δρουν αδίστακτοι πειρατές που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία χωρίς να υπολογίζουν την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Όλες οι απαγωγές ναυτικών παγκοσμίως, σαράντα τον αριθμό, έγιναν στην περιοχή καθώς και ο μοναδικός  θάνατος πληρώματος. Οι πειρατές εκεί δεν διστάζουν να επιχειρούν πολύ απομακρυσμένα από τις ακτές όπως έγινε το περασμένο Μάρτιο 212 ναυτικά μίλια νοτίως του Κοτονού της Μπενίν όπου απήγαγαν 15 μέλη του πληρώματος ενός Δεξαμενόπλοιου σημαίας Μάλτας. Σε ένα άλλο περιστατικό τον Φεβρουάριο , κυρίευσαν ένα αλιευτικό και το χρησιμοποίησαν σαν μητρικό πλοίο σε άλλες πειρατικές επιθέσεις.

Παγκοσμίως τα στατιστικά το πρώτο τετράμηνο του 2021 έχουν ως εξής:

38 πειρατικές επιθέσεις με το 89.5% να γίνεται επιβίβαση των πειρατών στο πλοίο

42 ναυτικοί απήχθησαν και ένας σκοτώθηκε από τους πειρατές

33  ήταν τα πλοία στα οποία έγινε επιβίβαση, σε 2 προσπάθεια επιβίβασης, σε 2 έριξαν πυρά , και ένα απήχθη.

Από τα παραπάνω πλοία 12 ήταν bulk carriers, 9 container, 7 tankers και 10 άλλων τύπων.

Όσον αφορά την κατάσταση των πλοίων την στιγμή της επίθεσης 20 ήταν εν πλω, 16 αγκυροβολημένα και 2 στο λιμάνι.

Πηγή:  ICC International Maritime Bureau (IMB)

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.