Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν ασφαλίσουν το όχημά τους

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Γράφει ο Παντελής Κυδώνης:

Όσοι ιδιοκτήτες οδηγοί κινούν παρανόμως το όχημα τους, δίχως να διαθέτουν στα χέρια τους το ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο να βρίσκεται σε ισχύ, ή να έχουν επισκεφθεί το ΚΤΕΟ για την ασφάλεια του οχήματος, θα λάβουν την τελική προειδοποίηση κατάθεσης πινακίδων ή αποπληρωμής τελών κυκλοφορίας, αλλιώς θα παραλάβουν υψηλά πρόστιμα τα οποία θα τους ζημιώσουν οικονομικά. Ταυτόχρονα, διατίθεται ήδη ειδική εφαρμογή που είναι αρμόδια να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες οδηγούς για τον εμπρόθετο έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να προβούν με την επίσκεψη τους στο ανάλογο ΚΤΕΟ. Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση αποφυγής της συγκεκριμένης διαδικασίας, η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ενημερώνεται με αυτόματο τρόπο, έτσι ώστε να επιβάλλονται τα εκάστοτε διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα στον παραβάτη.

Η Κυβέρνηση μέσω του gov.gr έχει προσφέρει την επιλογή σε εκατομμύρια πολίτες, να διεκπεραιώνουν τις εκκρεμότητες τους μέσω του ηλεκτρονικού της συστήματος, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να επισκεφθούν κάποια αντίστοιχη δημόσια υπηρεσία για να εξυπηρετηθούν. Το ίδιο ισχύει και για την διαχείριση της αποπληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Κατά την είσοδο στο ηλεκτρονικό σύστημα, μπορεί ο εκάστοτε πολίτης να επιλέξει την κατηγορία «Το όχημά μου» (MyAuto), και αυτομάτως να κατέχει στο «χέρι του» τα προσωπικά του στοιχεία όπως την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του, τα τέλη κυκλοφορίας, το ΚΤΕΟ αλλά και την ασφάλεια, έτσι ώστε σε περίπτωση που ζητηθεί έλεγχος, να κατέχει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Σε περίπτωση που το εκάστοτε όχημα του ιδιοκτήτη έχει παραμείνει ανασφάλιστο, αμέσως επέρχεται μεγάλος κίνδυνος τόσο για τις ζωές των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος, όσο και θα παρέλθουν υψηλού κόστους πρόστιμα με τη μορφή ειδοποιητηρίου στον αρμόδιο κάτοχο από την ΑΑΔΕ. Αρχικά, εντός 8 ημερών καλείται ο οδηγός του Ι.Χ να αποδείξει την ισχύουσα ασφάλιση του οχήματος του, είτε οφείλει να προχωρήσει στην διαδικασία αυτή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρώσει το παράβολο του ύψους των 250 ευρώ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και επιχείρησης αποφυγής της προαναφερθείσας διαδικασίας, με τις ισχύουσες νομοθεσίες, προβλέπεται επιβολή προστίμου διπλάσιου κόστους από το προηγούμενο, συνοδευμένο με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Η μη κάλυψη εκκρεμοτήτων οδηγεί στην  αφαίρεση της οδηγικής άδειας για 6 μήνες, καθώς και την  αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας αντιστοίχως. Παράλληλα, το επακόλουθο χρηματικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί, θα αγγίξει τα 1.000 ευρώ και αφορά τόσο τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., ενώ τα 500 ευρώ θα αντιστοιχίσουν στα επιβατικά και 250 ευρώ στα δίκυκλα.

Αν προκύψει τροχαίο ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται όχημα το οποίο δεν έχει ασφαλιστεί, ελεγχθεί από το ΚΤΕΟ ή δεν φέρει το οποιαδήποτε αποδεικτικό στοιχείο ισχύς της κυκλοφορίας, τότε βάσει νόμου θα αφαιρεθούν καθέτως οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για δύο ολόκληρα έτη, ενώ θα ακολουθήσει πιθανώς ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους, όπως και χρηματικό πρόστιμο του ύψους των 3.000 ευρώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.