“Βαρύς ο φόρος της άρνησης”

Χίος, 29 Αυγούστου 2021 

 

 

Δυστυχώς, ο θόρυβος της παραπληροφόρησης αλλά και η γοητεία των θεωριών συνωμοσίας φαίνεται ότι βρίσκουν γόνιμο έδαφος εκεί όπου η αγωνία του ανθρώπου για επιβίωση καταφέρνει να υποθηκεύει την ίδια αυτή βούληση για ζωή.

Καθημερινά, ακούμε και διαβάζουμε ένα συνοθύλευμα αιρετικών απόψεων για τον εμβολιασμό, παρά το ότι κραυγάζουν οι αριθμοί για την αύξηση των κρουσμάτων, για τις νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό, για την πίεση του συστήματος υγείας, για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για την αναγκαιότητα δημιουργίας τείχους ανοησίας, για τη διασπορά και τις μεταλλάξεις του ιού, τους  θανάτους και πολλά ακόμη στοιχεία που  θα έπρεπε -αν όχι να συγκινήσουν- τουλάχιστον να προβληματίσουν τους λεγόμενους αρνητές των εμβολίων.

Από την άλλη, εμείς, οι άνθρωποι του τομέα της υγείας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες περιστατικών νοσηλείας συνανθρώπων μας που δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα από τον κορωνοϊό. Από το κρεβάτι του πόνου στο μοναχικό θάλαμο νοσηλείας τα πάντα φαίνονται αλλιώς. Η μάχη για τη ζωή, απογυμνώνει κάθε συλλογισμό ενάντια στα εμβόλια και η διαπίστωση της πρότερης πλάνης έρχεται οδυνηρά – ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και αμείλικτα.

Γιατί δεν λείπουν, δυστυχώς, και οι περιπτώσεις που ο κορωνοϊός νικά τον ασθενή, κραυγάζοντας για τη δύναμη του αλλά και για την επιπολαιότητα όλων εκείνων που τον περιέπαιξαν είτε με τη μη λήψη μέτρων προστασίας, είτε αρνούμενοι να εμβολιαστούν. Οι τυχεροί που γλιτώνουν τα χειρότερα είναι εκείνοι που ομολογούν πόσο λάθος έπραξαν, προτρέποντας τους οικείους τους να θωρακιστούν.

Όμως, τότε είναι που η γνωστή ρήση «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» δημιουργεί και πίκρα και αγανάκτηση. Πίκρα για όλους όσοι αρνήθηκαν την επιστήμη που αποδεδειγμένα σώζει ζωές αλλά και αγανάκτηση γιατί, τελικά, εκεί καταφεύγουν όταν δυστυχώς, διαβούν την πόρτα του ιού με συνακόλουθη φυσικά την πίεση του συστήματος υγείας.

Σαφέστατα, δεν νοείται ούτε συνάδει με την επιστημονική δεοντολογία καμία υποχρεωτική ιατρική πράξη, συγχρόνως, όμως, είναι το ίδιο σαφές ότι και κάθε κοινωνία στέκεται στα πόδια της και προοδεύει μέσα από ατομικά και κοινωνικά υπεύθυνες πράξεις. Ο εμβολιασμός αυτήν τη στιγμή είναι το μόνο μας ισχυρό όπλο στη μάχη της πανδημίας. Αποτελεί χρέος και ηθική επιταγή.

Ας εμπιστευθούμε, λοιπόν, την επιστήμη και τη λογική και όχι τις εικασίες και την ψευδό-επιστημονική γνώση των δήθεν ειδημόνων. Τέλος, όποιος διατηρεί τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες του και θέλει να βάλει τα χέρια του “επί τον τύπον των ήλων” ας επισκεφθεί ένα θάλαμο νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό για να βγάλει βιωματικά τα συμπεράσματά του…

 

Γεώργιος Α. Αμέντας

Επιμελητής Παθολογικής Κλινικής

Γενικού Νόσοκομείου Χίου “Σκυλίτσειο”,

Υπεύθυνος 1ου Εμβολιαστικού Κέντρου Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.