«Βενετία: εκεί που γεννήθηκε ο καπιταλισμός»: Συζήτηση με τον Γιάννη Μηλιό στο Αντίβαρο

Ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καλεσμένος του «Αντίβαρου» το προσεχές Σάββατο 27/1/2024 στις 7 μ.μ. σε μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του για τις απαρχές της γέννησης του καπιταλισμού.

Όπως επισημαίνει ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο (Καλοπλύτου 44, στην πόλη της Χίου):

Συζητάμε με τον Γ. Μηλιό, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ, για το πώς αναπτύχθηκαν καπιταλιστικές οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις στο κράτος της Βενετίας, την κάποτε μεγάλη αποικιακή δύναμη στο Αιγαίο και ολόκληρη τη Μεσόγειο, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Βενετία: Μια συνάντηση που τελείωσε απρόβλεπτα – Πραγματεία για τον καπιταλισμό και τη διαδικασία γέννησής του».

Η διάλεξη του Γιάννη Μηλιού θα περιγράψει αρχικά τα κύρια ιστορικά γεγονότα μέσα από τα οποία η Βενετία μετατράπηκε από πρώην βυζαντινή επαρχία σε ανεξάρτητο κράτος, από σύμμαχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στον κατακτητή της Κωνσταντινούπολης, και από επαρχιακή εμπορική πόλη στον ποταμό Πάδο και κατόπιν στην Αδριατική σε μεγάλη αποικιακή δύναμη στο Αιγαίο και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Παρά το γεγονός ότι όλη η διαδικασία συνδέθηκε με μια αλληλουχία τυχαίων περιστάσεων, αυτή η εξαιρετική ανοδική πορεία αναζητείται στον κοινωνικό χαρακτήρα και την εσωτερική δομή και συνεκτικότητα της βενετικής κοινωνίας και στην εξ αυτών απορρέουσα ισχύ του βενετικού κράτους.

Έτσι η διάλεξη εικονογραφεί στη συνέχεια τις ιστορικές μορφές εγχρήματης «επιχειρηματικής» προκαπιταλιστικής παραγωγής και πίστης, που κυριαρχούσαν στη Βενετία και ευρύτερα στις πόλεις κράτη της ιταλικής χερσονήσου, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι μορφές αυτές μετασχηματίστηκαν στη Βενετία σε καπιταλιστικές οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.