Βιβλιοπαρουσίαση|| Βιβλίο για παιδιά. Αντώνη Γαβριήλ Παπά. Τζιείνα τα χρόνια τα παλιά.

Ηθογραφία, λαϊκές ιστορίες των παλιών χρόνων, παραμύθια –θα έλεγα-για μεγάλους και μικρούς θα βρείτε στο μικρού μεγέους βιβλίο του Αντώνη Γ.Παπά , ιστορίες από την Κύπρο δοσμένες στον αναγνώστη με τη μορφή χοροδράματος.

Ο Αντώνης Γαβριήλ Παπάς είναι μία σημαντική προσωπικότητα των γραμμάτων της Κύπρου. Δημοφιλέστατος ποιητής κι εδώ σε αυτό το βιβλίο συγγραφέας-λαογράφος. Διπλή ιδιότητα εφόσον οι ιστορίες που καταγράφει είναι αληθινές, εμπεριέχουν πολύ λαογραφικό στοιχείο και ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για… Τζιείνα τα χρόνια τα παλιά… Εκείνα τα χρόνια τα παλιά.

Ναι, το βιβλίο αυτό που είναι γραμμένο στην Κυπριακή διάλεκτο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  δεν μπορεί να διαβαστεί από τους μικρούς Έλληνες αναγνώστες. Απεναντίας η ντοπιολαλιά της Κύπρου δίνει μουσικότητα στον γραπτό λόγο και με την βοήθεια του χοροδράματος καθιστά το βιβλίο πηγή γλωσσικής απόλαυσης.

Το ήμισυ περίπου του ‘Τζιείνα τα χρόνια τα παλιά’ καλύπτει μια παλιά ιστορία  που διαδραματίστηκε σε ένα χωριό της Κύπρου επί Τουρκοκρατίας.

Ένα φτωχό αγόρι ερωτεύεται ένα φτωχό πλην ωραίο κορίτσι. Θέλει να την παντρευτεί αλλά για κακή του τύχη την βλέπει Τούρκος νέος και πλούσιος που κι αυτός …θέλει να την παντρευτεί. Ένα χοροδραματικό μικρό αριστούργημα που σε καθηλώνει με την ομορφιά της περιγραφής του. Δεινός αφηγητής ο συγγραφέας μας κατορθώνει να μετατραπεί σε εξίσου δεινό παραμυθά.  Στο τέλος αυτού του δράματος Τούρκος και Ρωμιός-Κύπριος αποδεικνύεται ότι …είναι αδέλφια!

Έχει μεγάλη σημασία ότι μέσα από αυτές τις απλές ιστορίες περνάνε στον αναγνώστη οι παραδόσεις και τα ήθη μιας πολύ μακρινής εποχής της Κύπρου επιτελώντας έτσι επιμορφωτικό χαρακτήρα και φέρνοντας τον Κυπριακό Πολιτισμό κοντά στον Ελληνικό όταν θα το διαβάσουν και τα μικρά Ελληνόπουλα.

Άραγε, το φτωχό κορίτσι θα τα καταφέρει να παντρευτεί τον καλό της; Είναι κι αυτός εξίσου φτωχός , ο πατέρας της ιδέα δεν έχει για τον έρωτα της κόρης του και θέλει να την παντρέψει με έναν πλούσιο γέρο. Τι θα γίνει τελικά; Αυτά από την δεύτερη υπέροχη ιστορία του βιβλίου την ιστορία ‘ Η δύναμη της αγάπης’.

‘Τζιείνα’ τα χρόνια τα παλιά, παραμύθι, ηθογραφία, λαογραφία, ήθη κι έθιμα από …τζιείνα τα χρόνια τα παλιά, εκείνα τα χρόνια τα παλιά.

Μία διαφορετική πρόταση για την πνευματική τροφή των μικρών μας φίλων που έτσι-διαβάζοντας το βιβλίο -,θα σχηματίσουν και μια πρώτη εικόνα γα την αγαπημένη Κύπρο.

Αξιόλογη η εργογραφία του Αντώνη Γαβριήλ Παπά που πολλοί στίχοι του έχουν μελοποιηθεί κι είναι δημοφιλέστατα τραγούδια.

Το βιβλίο είναι πλουσιότατα εικονογραφημένο και γενικά η έκδοση πολύ επιμελημένη. Ο Αντώνης Γαβριήλ Παπά κατάγεται από το Κίτι της επαρχίας Λάρνακας της Κύπρου. Αγαπά και υπηρετεί με πάθος την αγαπημένη του Κύπρο , υπηρετεί τη γλώσσα και τα γράμματα της.

www.power-pubblishing.com ο εκδοτικός οίκος  του βιβλίου και το τηλέφωνο για παραμύθια ή ποίηση του Α.Γ.Παπά: 22-765-999. Σας το συνιστώ , για παιδιά και…μεγαλύτερα παιδιά.

Επίσης, τον εκλεκτό δημιουργό τον συναντάτε στο facebook: Antonis  Gavriel Papa.

Ευχαριστώ θερμά εκλεκτέ συγγραφέα και ποιητή Αντώνη Παπά για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω βιβλίο σας. Σύντομα και με την άδεια σας η παρουσίαση ακόμη ενός έργου σας. Τιμή μου.

Κριτικό σημείωμα.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.