ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Φέτος το Καλοκαίρι λέμε Ναι στους Χιώτες Συγγραφείς. Δημήτρης Φρεζούλης.

 

Συγγραφέας, αρθρογράφος και κριτικός λόγου ο Δημήτρης Φρεζούλης είναι ένας από τους λίγους  αρθρογράφους επαρχιακού τύπου που όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει στον σκληρό χώρο της επαρχιακής δημοσιογραφίας αλλά και να καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον άξιους εκπροσώπους της.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ: Ξεκίνησε να γράφει αυτή τη στήλη …ξεκινώντας την καριέρα του στην δημοσιογραφία, την  στήλη ‘Καθημερινά’ την οποία συνεχίζει ακόμη και την… εκδίδει και σε τόμους. Πρόκειται για την καταγραφή της καθημερινότητας στην Χίο , καταγραφή δοσμένη με προσωπικό στυλ και σε μορφή χρονογραφήματος.

Αν κάποιος Χιώτης ή μη επιθυμεί να μάθει τι συνέβη ή συμβαίνει τώρα στη Χίο δεν έχει παρά να διαβάσει τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ του Δημήτρη Φρεζούλη που κυκλοφορούν σε τόμους ανά 2 έτη.

Τα ‘ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ’ του 2018-2019 που σας προτείνω κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Άλφα πι το 2020 μαζί με τον πρώτο τόμο της επίσης προτεινόμενης δίτομης έκδοσης του Δ.Φ., ‘Ανθρώπινες Διαδρομές’ τόμος 1.

Ανθρώπινες Διαδρομές τόμος 1 & τόμος 2.

2 βιβλία του Δημήτρη Φρεζούλη με επιλογές από την  ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή του και τις θρυλικές συνεντεύξεις του με προσωπικότητες της Χίου. Επιλέγει -στην έντυπη έκδοση-,κάποιες από τις προσωπικότητες της Χίου που για τον άλφα ή βήτα λόγο διαδραμάτισαν ρόλο στην εξελεκτική κι όχι μόνο πορεία του νησιού. Και στους δυο τόμους αξιόλογο και αρκετές φορές σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Αυτή η σειρά του συγγραφέα θα έλεγα ότι παίζει τον ρόλο διαρκούς εγκυκλοπαίδειας με τοπικές προσωπικότητες. Σειρά που πρέπει να την αποκτήσετε. Τόμος 1/2020. Τόμος 2 /2021.

Τέλος τελευταία επιλογή μου από την εργογραφία του εκλεκτού Χίου διανοούμενου: Σινεμά. Τίτλος: Σινεμά της Χίου/εκδόσεις Άλφα πί –Χίος/2019.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

<Αυτό το βιβλίο είναι γέννημα της λατρείας για το σινεμά που αγάπησαν γενιές και γενιές… Μια ιστορική αναδρομή από τότε που έγινε η πρώτη προβολή στη Χίο, και όλα όσα μεσολάβησαν, από το 1911 μέχρι και σήμερα. Μια περιήγηση σε όσα σημάδεψαν τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν συστηματικά με τη μεγάλη οθόνη, την κοσμοπλημμύρα των θεατών, τα σοβαρά και τα ευτράπελα κατά τη διάρκεια των προβολών. Ο «Αστέρας», το «ΡΕΞ», το «Διάνα», η Λέσχη, η λογοκρισία, οι σχολικές απαγορεύσεις, τα ακατάλληλα, οι αναμνήσεις, οι μαρτυρίες, οι μνήμες… Μια όμορφη περιπλάνηση στα χρόνια που άνθιζε ο κινηματογράφος και γοήτευε όλες τις πιο παλιές γενιές>.

Μακρόχρονης διάρκειας έρευνα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Φρεζούλη της κατηγορίας δοκιμίων εμπλουτισμένο με λαογραφικό υλικό και πολύτιμες πληροφορίες γύρω από τον επαρχιακό κινηματογράφο χρήσιμο και για μελλοντικούς ερευνητές της ιστορίας του κινηματογράφου.

Δημήτρης Φρεζούλης:

  1. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ-2018/2019. Εκδόσεις Άλφα πί/2020
  2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Εκδόσεις Άλφα πι. Τόμος 1/2020. Τόμος 2/2021.
  3. Σινεμά της Χίου. Εκδόσεις Άλφα πί/2019.

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά κι από τις εκδόσεις Άλφα πί, Ροδοκανάκη 7-Χίος. Τηλέφωνο:22710-41287

 

 

 

Καλή ανάγνωση.

Στο επόμενο αφιέρωμα: ποιητής Χρίστος Μπελές.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.