ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΧΙΟΣ-ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ Δύο ταυτόσημες έννοιες – Επετειακή έκδοση για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, Συγγραφέας : Αναστασία Κατσικογιάννη – Μπάστα

 

 

Του καπετάνιου Κώστα  Μ. Φράγκου

 

Το 2021 υπήρξε φωτεινός σταθμός για την Ελληνική Ιστορία αφού εορτάσαμε με ενθουσιασμό και ηρωικό φρόνημα τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία.

Οι εορτασμοί λαμπροί ,παρά την πανδημία, έλαβαν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο όπου χτυπά η ελληνική καρδιά και όπου οι άνθρωποι όλων των εθνών, χρωμάτων και φυλών, οικειοποιούνται τον Ελληνικό πολιτισμό και υποκλίνονται μπροστά στα μεγαλειώδη επιτεύγματά του δια μέσου των αιώνων.

Η Χίος μας κατέχει πρωτοποριακή θέση στο «ιστορικό γίγνεσθαι», κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας. Είναι γνωστή άλλωστε η ρήση « Χίος μου πρώτη στ’ άρμενα, στη γνώση και στα γράμματα». Ιδιαιτέρως οι Χίοι ταυτίστηκαν με τη θάλασσα ως «αειναύτες», γεγονός που τους καθιέρωσε παγκοσμίως ως πρωτοποριακούς στη ναυτιλία.

Η συγγραφέας του βιβλίου Αναστασία Κατσικογιάννη – Μπάστα , το γένος Φράγκου από τα Καρδάμυλα, με την καταξιωμένη γραφίδα της, την τεράστια συγγραφική, επιστημονική, εκδοτική της εμπειρία, εκπόνησε μια θαυμάσια μελέτη 65 περίπου σελίδων με εξώφυλλα τεχνουργημένα έτσι ώστε να σαλπάρουν οι Έλληνες, και ειδικότερα οι Χίοι αεινάυτες, σε όλους τους ωκεανούς, τις θάλασσες, σε γνωστούς και άγνωστους τόπους, για να διευρύνουν τους γνωστούς ορίζοντες, να κατακτήσουν νέους τόπους, να πλουτίσουν, να ανεβάσουν τον Ελληνικό πολιτισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Και μόνο από τα περιεχόμενα να ξεκινήσει κανείς, θα μπορέσει να εισέλθει στο πνευματικό θησαυροφυλάκιο της ναυτιλιακής γνώσης κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο πρόλογος του βιβλίου γραμμένος με γνώση  από τον κ. Παύλο Καλογεράκη, πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Χίου και της επιτροπής επετειακών εκδηλώσεων αλλά και συντονιστή όλης αυτής της συγγραφικής προσπάθειας, αποτελεί την υπέροχη διαφάνεια πάνω στην οποία περιβάλλονται οι εγκυρότερες αξίες της ελληνικής ναυτιλίας και των αξιόμαχων Χίων αειναυτών.  Φυσικά όλη αυτή η συγγραφική προσπάθεια έχει την πνευματική σφραγίδα του εμπνευσμένου Δημάρχου της Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος πρωτοστατεί σε ότι έχει σχέση με τα ωραία και μεγάλα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τη φυλή μας.

Στα διάφορα κεφάλαια του βιβλίου, η συγγραφέας κα Αναστασία Κατσικογιάννη – Μπάστα, ξεδιπλώνει το μίτο της ιστορίας και αναφέρεται διεξοδικά στην Ελλάδα, τη Χίο και τη ναυτιλία της, στη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα, στα εξελιγμένα πλοία των Μυκηνών κατά την εποχή του χαλκού, στην κλασική περίοδο με την αθηναϊκή τριήρη , τότε που η Αθήνα είχε ηγεμονικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα για να επεκταθεί στα γιγάντια πλοία της Ελληνικής περιόδου, στην Ελληνική ναυτιλία κατά τη βυζαντινή περίοδο, στο όπως πάντοτε , αξιόμαχο ελληνικό ναυτικό κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, για να υπογραμμίσει το ηρωικό ρόλο της Ελληνικής και Χιακής ναυτιλίας που κόσμησε τις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας με μοναδικά ηρωικά κατορθώματα της φυλής μας.

Η διθυραμβική αναφορά στη Χίο, «το διαμάντι της ναυτοσύνης», και στην επί 9.500 χρόνια περιπλάνηση των Χίων αειναυτών σε όλους τους ωκεανούς και όλα τα πελάγη της υδρογείου, καταξίωσε τους Χίους ναυτικούς, τους οδήγησε σε πρωτοποριακά επιτεύγματα, τους ανέβασε δικαίως στο βάθρο των ηρώων, των πυρπολητών, των γιγάντων κατά τη διεξαγωγή των ναυτικών αγώνων, ώστε δικαίως η πατρίδα μας να σεμνύνεται για τους έξοχους αειναύτες της που ξέρουν να υψώνουν την Ελληνική σημαία στα καράβια σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή ζωή στις οικογένειές τους, συμβάλλοντας στην οικονομία της πατρίδος μας, και επιβάλλοντας κατ’ αξίαν την Ελλάδα και τη Χίο μας ως «πρώτη στ’ άρμενα, στη γνώση και στα γράμματα».

                                                          Με θαλασσινή αγάπη για τη Χίο

                                                          Καπετάν Κώστας Μιχ.Φράγκος

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.