Γαρύφαλλο στ’αυτί, στο στόμα το τσιγάρο… Φέρε μια βόλτα τσίφτισσα τσιγγάνα τουρκογύφτισσα !

Τυχαία άκουσα το τραγούδι του 1955 που έγραψε ο Αλέκος Σακελλάριος με συνθέτη τον Μάνο Χατζιδάκι και παιζόταν στις λατέρνες και φυσικά κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών….

Γαρύφαλλο στ’ αυτί και πονηριά στο μάτι…η τσέπη άδεια πάντοτε, μα η καρδιά γεμάτη κ.λ.π. και καταλήγει στο: Φέρε μια βόλτα τσίφτισσα τσιγγάνα τουρκογύφτισσα!
Και αμέσως σκέφτηκα το βίο και την ζωή, γενικώς την πολιτεία της φυλής των Ρομά ή Τσιγγάνων ή Γύφτων….
Επειδή καθημερινά βλέπω είτε στους δρόμους είτε στην πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα γυναίκες και παιδιά με τσάντες στα χέρια και στους ώμους ή πανέρια με τις πραμάτιες συνήθως ένδυσης και υπόδησης ή σεμεδάκια και τραπεζομάντηλα με κεντήματα στην πραγματικότητα κομψοτεχνήματα αναρωτιέμαι:
Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι από μικρά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο για να πάρουν βασική μόρφωση και να γίνονται σωστοί άνθρωποι με την στοιχειώδη εκπαίδευση και ενσωμάτωση στην κουλτούρα και τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων πολιτών;
Ακούμε καθημερινά για την μεγάλη παραβατικότητα που υπάρχει στους καταυλισμούς Ρομά σε διάφορες περιοχές της χώρας με κλοπές εγκληματικές ενέργειες με πολλές καταστροφές συνήθως σε εγκαταστάσεις που έχουν χαλκό και σίδηρο και φυσικά με την παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών που διακινούν.
Δεν αναφέρω τα παιδιά των φαναριών των μεγάλων πόλεων αν και είχα δει κάποτε και στα φανάρια της Χίου μικρά παιδιά!
Και ερχόμαστε στο εν προκειμένω:
Αφού είναι Έλληνες πολίτες με ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες…. γιατί να μην υπάρχουν ή μάλλον να επιβληθούν και όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ελληνική Πολιτεία για όλους μας;
Και θέτω το μεγάλο ερώτημα γιατί όλοι αυτοί οι συνήθως πολύτεκνοι οικογενειάρχες που λαμβάνουν μεγάλα επιδόματα ως πολύτεκνες οικογένειες και απ’ ότι γνωρίζω είναι σεβαστά ποσά για να ζήσουν άνετη διαμονή και ζωή σε σπίτια να τους επιτρέπουν να δημιουργούν παραβατικούς καταυλισμούς Ρομά ανά την επικράτεια;
Απ’ ότι γνωρίζω στην Χίο υπάρχουν αρκετές οικογένειες μέσα στην κοινωνία μας που διαμένουν σε σπίτια και απ’ όσο ξέρω είναι πολύ καθαρές οικογένειες και ζούν αξιοπρεπώς με τους γείτονες τους.
Το σπουδαιότερο είναι ότι πολλά από τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο και σ’ αυτό θέλω να αναφερθώ και να επισημάνω την υποχρεωτική μόρφωση των παιδιών των Ρομά!
Να υπάρξει πολιτική παρέμβαση και υποχρέωση για όλα τα παιδιά των Ρομά και ειδικότερα για τα αγόρια να φοιτούν στο σχολείο όπως όλα τα Ελληνόπουλα γιατί μόνο με την μόρφωση θα αλλάξουν νοοτροπία και θα σταματήσει αυτή η μεγάλη εγκληματικότητα από τα τσιγγανόπουλα που συνήθως εκπαιδεύονται από τους μεγαλύτερους στην εύκολη λεία της κλοπής και της παραβατικότητας που το έχουν ως προμετωπίδα!
Εάν δεν πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και να αποφοιτούν το Δημοτικό να μην παίρνουν τα διάφορα επιδόματα και να υπάρχει ως απόδειξη η φοίτηση σε σχολείο. Ίσως με την στοιχειώδη εκπαίδευση στο Δημοτικό και με την συναναστροφή και την ενσωμάτωση με τα άλλα παιδιά να αλλάξουν συνήθειες και νοοτροπία και να αρχίσουν να δουλεύουν σε όλες τις δουλειές που εξασκούν και όλοι οι Έλληνες πολίτες και να σταματήσει επιτέλους αυτή η παραβατικότητα.
Ξέρω πολύ καλά ότι για να αλλάξουν συνήθειες και συμπεριφορές είναι πολύ δύσκολα αλλά όταν υπάρχει οικονομικό όφελος και συμφέρον και καταλάβουν ότι χάνουν τα προνόμια των επιδομάτων τέκνων θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα της εποχής μας!
Εύχομαι να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μου απ’ αυτούς που έχουν ώτα και την δυνατότητα να αλλάξουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές της Τσιγγάνικης φυλής! Καλό μήνα με υγεία και χαρά και χαμόγελο στά χείλη με Αισιοδοξία!
Χίος 1 Αυγούστου 2020 
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.