Γενουατοκρατία και Μαόνα: Δεύτερη Bραδιά Τοπικής Ιστορίας στο Αντίβαρο

 

Ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Βραδιές Τοπικής Ιστορίας» το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. “Στη δεύτερη Βραδιά Τοπικής Ιστορίας που θα λάβει χώρα στο Αντίβαρο (Καλοπλύτου 44) το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 στις 7 το απόγευμα,  θα γνωρίσουμε τα γεγονότα και τις όψεις της Γενουατοκρατίας στο νησί και τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Μαόνας, με οδηγό τον ιστορικό Κώστα Ζαφείρη”.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της εκδήλωσης:

Ποιος ήταν ο Simone Vignoso; Κι ο Ιωάννης Ζυβός τι ρόλο έπαιξε το 1346; Τι ήταν οι «βουργήνσιοι» και οι «χρυσοβουλάτοι»; Ποιος πρόδωσε τη συνωμοσία του Άγιου Γιώργη του Καταδότη; Κι ακόμα τι ήταν η “άγρευσις πληθυσμών”;

Η κατάληψη της Χίου από τους Γενοβέζους το 1346 και τα πρώτα χρόνια της Μαόνας είναι μια υπόθεση ιστορικής και κοινωνικής μετάβασης που άλλαξε το πρόσωπο της Χίου για τους επόμενους αιώνες. Στη Χίο εκείνη την εποχή συγκρούστηκαν δυο διαφορετικοί κόσμοι: ο κόσμος του ύστερου μεσαίωνα και οι εκπρόσωποι του πρώιμου καπιταλισμού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.