Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κος Ιωάννης Ξενάκης ήταν καλεσμένος αυτή την φορά στην εκπομπή «Χωρίς φόβο αλλά με πάθος» του Κωνσταντίνου Κυδώνη στο Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου που μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 12.30 μ.μ.
Μετά από σχετική ερώτηση του Κ. Κυδώνη, ο κος Ξενάκης δήλωσε ότι γύρισε στην Χίο πριν από 16 χρόνια από το εξωτερικό, επειδή αγαπάει τον τόπο του και επέλεξε να προσφέρει σε αυτόν, παρά τις άλλες επιλογές που είχε και οι οποίες ήταν πολύ καλές.
Οι πρώτες λέξεις που συνάντησε μπροστά του ήταν: ρουσφέτι, μπαξίσι, ραχάτι.
«Όλα τουρκικής προέλευσης που δηλώνουν μια ανατολίτικη νοοτροπία. Εγώ επέλεξα να προσφέρω στον τόπο μου και να μην τον αφήσω στους φελλούς».
«Ομολογώ κουράζομαι, στεναχωριέμαι, αγανακτώ αλλά είμαι πεισματάρης και δεν τα παρατάω. Ξέρετε άνθρωποι σαν τον Ξενάκη που ενδιαφέρονται για τον τόπο υπάρχουν πολλοί, αλλά έχουν αποστασιοποιηθεί από την Πολιτική για αυτούς τους λόγους».
Για το Αεροδρόμιο της Χίου και την προέκτασή του, ο κος Ξενάκης σημείωσε ότι εκείνος και κάποιοι άλλοι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού έτρεξαν το θέμα επί θητείας Κάρμαντζη στην Περιφέρεια και ότι οι νύξεις του κου Μ. Βουρνού ότι υλοποιούν τα «δικά τους έργα» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του ο κος Βουρνούς έκανε εξαγγελίες έργων μόνο, και τίποτε άλλο.
«Όλα έμειναν εξαγγελίες που έγιναν μετά από κάποιες υποσχέσεις της κας Καλογήρου. Ήρθαμε εμείς και αναγκαστήκαμε πολλές φορές να κάνουμε καινούργιες μελέτες ή να πάρουμε άδειες που δεν υπήρχαν ή να κάνουμε απαλλοτριώσεις για έργα τα οποία υποτίθεται προχωρούσαν π.χ. το αντιπλημμυρικό στον Κάμπο των Μεστών».
«Εμείς όλα αυτά τα έργα τα προχωράμε! Προχωράμε το REX, το «Βούρειο», τα αντιπλημμυρικά του κάμπου των Μεστών και του Φραγκοβουνίου, τον Δημοτικό Κήπο και το σιντριβάνι στην Πλατεία, τις ασφαλτοστρώσεις των δρόμων και πολλά άλλα».
Για τον βρεφονηπιακό σταθμό Βέσσας είπε ότι πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να χαϊδεύουμε αυτιά. «Το κτίριο στην Βέσσα είναι μικρό για να καλύψει τις υπάρχουσες, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες για τα Μαστιχοχώρια. Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν 15-20 παιδιά την στιγμή που υπάρχει ανάγκη για 35-40. Ο σταθμός στην περιοχή θα γίνει με στόχο να υπάρχει πλήρης κάλυψη για τα παιδιά ώστε να μείνουν νέες οικογένειες στα Μαστιχοχώρια».
Για την ανάγκη δημιουργίας χώρων στάθμευσης πρόσθεσε ότι στην περιοχή Ριζάρι ενοικιάστηκε έκταση 4 στρεμμάτων και μαζί με την ανάπλαση της παλαιάς Λαχαναγοράς θα δημιουργηθούν 800 – 1000 θέσεις στάθμευσης.
«Προχωράμε στην πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου της πόλης (από Απλωταριά μέχρι Βενιζέλου), θα αναδείξουμε το Κάστρο της Χίου με παρεμβάσεις στην οδό Καρπασίας και μερική κατεδάφιση του κτιρίου του Τελωνείου, θα δρομολογήσουμε ηλεκτρικά λεωφορεία και γενικά θα δείτε γρήγορα την πόλη μας να αλλάζει όψη. Το ίδιο θα γίνει και στο παραλιακό μέτωπο από τον Μ. Λιμνιώνα μέχρι την Δασκαλόπετρα, το ίδιο γίνεται και στον αθλητισμό με πληθώρα έργων».
Για την δημιουργία νέας Δομής Μεταναστών – Προσφύγων ο κος Ξενάκης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτή, σε κάποιο σημείο της Χίου, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον και ότι η Δημοτική Αρχή Κάρματζη θα ολοκληρώσει το έργο της αν όχι στην πρώτη, τουλάχιστον στην δεύτερη θητεία για την οποία είναι σίγουρος ότι θα έχει.