ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ…ΞΕΝΙΑ ΧΙΟΥ στην ΜΠΕΛΛΑ ΒΙΣΤΑ! Από την Γέννηση μέχρι την Εγκατάλειψη!

———————————————————————————–
Πριν δύο ακριβώς χρόνια 26 Ιουλίου 2019 της Αγίας Παρασκευής…. Για φαντάσου πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από την είδηση πού ακούσαμε ότι επιτέλους το Ξενοδοχείο ΞΕΝΊΑ ΧΊΟΥ στην ΜΠΕΛΛΑ ΒΙΣΤΑ περνάει στον Όμιλο επιχειρήσεων ΤΣΑΚΟΥ! ………..
Λες και ήταν χθες!
Κι όμως ήταν 25 Ιουλίου 2019 ,πέρασαν κιόλας 730 μέρες!
Με μεγάλη χαρά χθες το βράδυ διάβασα στο διαδίκτυο ότι επιτέλους ανέλαβε έναντι ετήσιου ενοικίου 30.000 ΕΥΡΏ η εταιρεία τού Ομίλου κάπτεν Παναγιώτη ΤΣΑΚΟΥ την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του πάλαι ποτέ από το 1959 Ξενοδοχείου στην ΜΠΕΛΛΑ ΒΙΣΤΑ του ΞΕΝΊΑ που έχει πλέον εγκαταλειφθεί στο έλεος των καιρικών συνθηκών και του πανδαμάτορος χρόνου!
Παιδικές αναμνήσεις από την ηλικία των 12 χρόνων μου που έφθασα στην πόλη της Χίου από το χωριό μου την Καλλιμασιά για να φοιτήσω στην Εμπορική Σχολή με έφεραν να διαμένω στον Αγιασμένο έναντι του Ναυτικού ομίλου Χίου σημερινή πολυκατοικία Μουτάφη!
Ο Αγιασμένος τα χρόνια εκείνα τέλος δεκαετίας 1950 αρχές 1960 ήταν η έδρα της κωπηλασίας του ΝΟΧ!
Γεμάτος ο χώρος από βάρκες κωπηλασίας δίκοπες, τετράκοπες και οκτάκοπες πού πρωταγωνιστούσαν με πρωτιές Πανελληνίως! Θυμάμαι το 1959 τα θεμέλια τού ΞΕΝΊΑ πάνω σε πασσάλους γιατί ήταν δίπλα στην παραλία γεμάτα θάλασσα!
Το έργο προχώρησε πολύ γρήγορα και από το 1960 λειτούργησε με Δ/ντή τον Παναγιώτη Παραδέλλη πού μιλούσε εφτά γλώσσες! Μιλάμε για πολύ δραστήριο και προσιτό επαγγελματία που ήταν παράδειγμα προς μίμηση!
Άρχισε το ξενοδοχείο να γεμίζει με την αφρόκρεμα της εποχής και συνάμα να γίνονται στην μεγάλη αίθουσα όλες οι εκδηλώσεις της Χίου!
Η φωτογραφία που είμαι μικρός αποκριάτικα ντυμένος με τις ρακέτες τού τένις ως διακοσμητικό εφέ είναι από την αποκριάτικη χοροεσπερίδα τού Ομίλου Αντισφαίρισης Χίου τον Φεβρουάριο του 1962 και είμαι στα σκαλοπάτια πού εισέρχονται στην αίθουσα εκδηλώσεων και καλωσορίζω τούς προσερχόμενους!
Υπάρχουν πλέον και οι φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις ως Λέσχη Αξιωματικών από το 1992 την συναυλία ΦΑΓΕ …Ενόπλων δυνάμεων στα μεζάρια με την Σοφία Βόσσου και τον Ανδρέα Μικρούτσικο και άλλους τραγουδιστές…
Και άλλες με την αλλαγή φρουράς της Ταξιαρχίας!
Όσα χρόνια ήταν Λέσχη Αξιωματικών οι κτιριακές εγκαταστάσεις ήταν πολύ καλές γιατί γινόταν γιορτές μέσα και έξω πίσω στον κήπο και εκδηλώσεις από την Ταξιαρχία!
Βέβαια όταν η Ταξιαρχία άλλαξε στέγη και πήγε δίπλα στο Στρατόπεδο Γκιάλα τέλος τού 2012 το ΞΕΝΙΑ εγκαταλείφθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της εκάστοτε Κυβερνητικής αδιαφορίας με αποτέλεσμα να κοντεύει να τελειώσει και να γκρεμιστεί!
Ευτυχώς και πάλι ή Ιδιωτική πρωτοβουλία και αυτή την φορά με τον δραστήριο και αυτοδημιούργητο Καρδαμυλίτη κάπτεν Παναγιώτη με τις εταιρείες τού Ομίλου ΤΣΑΚΟΥ έκανε το θαύμα του και θα ξαναδούμε ζωντανό το Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ που θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας σε Χιωτόπουλα!
Θα πρέπει σαν Χιώτες πού κατά καιρούς οι διάφοροι εφοπλιστές και ευεργέτες έχουν δημιουργήσει τα περισσότερα σχολεία και πολλά ευαγή ιδρύματα να δείχνουμε τον πρέπον σεβασμό στο πρόσωπο τους και όχι όπως όλοι οι ακροαριστερόστροφοι κουλτουριάρηδες που πάντοτε κατηγορούν την Ιδιωτική πρωτοβουλία επειδή είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν οι ίδιοι και επειδή έχουν καλομάθει στην καλοπέραση, το αραλίκι,την ξάπλα και την ανευθυνότητα ! Ευτυχώς αλλάζουν οι καιροί οι εποχές και οι Κυβερνήσεις με Ήθος με Ύφος και Αξιοπρέπεια! Τούς εύχομαι Καλά Μυαλά!
Και  ΕΝΑ μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην Ιδιωτική πρωτοβουλία!
Ζήτω η Ελεύθερη Οικονομία!
Χίος Απόγευμα 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.