Νικόλαος Πλαστήρας και ο πλανεμένος λαός… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Εις μνήμην: Νικόλαος Πλαστήρας. Στρατιωτικός και πολιτικός.

Απεβίωσε: 26 Ιουλίου 1953, Αθήνα

Γέννηση: 4 Νοεμβρίου 1883, Καρδίτσα
Ο Νικόλαος Πλαστήρας (4 Νοεμβρίου 1883 – 26 Ιουλίου 1953) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και τη Μικρασιατική εκστρατεία ενώ πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Ήταν φιλοβενιζελικός και κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1950-1952.

<Το πλανάσθαι ανθρώπινον,αλλά το

ομολογείν την πλάνην είναι ανώτερος

πολιτισμός και ευγενέστερος ανδρισμός.

Ένας λαός ούτω μόνον σκεπτόμενος

αποτρέπει τους εκ της πλάνης συμφοράς και ευημερεί.>.

 

 Νικόλαος Πλαστήρας.

 

Ο δημοφιλής ακόμη και σήμερα πολιτικός και στρατιωτικός μας που απεβίωσε πάμφτωχος μας είπε πως θα αποτρέψουμε τις συμφορές και θα ευημερίσουμε. Τον ακούσαμε; Δεν μπορώ να κατανοήσω πως δηλώνουν την αγάπη τους και τον θαυμασμό τους στο πρόσωπο του οι ..πλανεμένοι. Αλλά ζούμε στη χώρα της μπανανίας που όπως είπε ένας άλλος μεγάλος ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος : Να μου πέσει εμένα το Λότο κι όλοι οι άλλοι να πάνε να πνιγούμε.

Πλάνη, πλανεμένος ή βολεμένος λαός; Λαός που ‘τιμωρεί’ την μία κυβέρνηση ψηφίζοντας τον αντίπαλο της για να πάρει αύξηση στην σύνταξη ή για να διορίσει τα παιδιά του. Κι ας βγάλουν οι άλλοι το φίδι από την τρύπα…

Ομολογούμε την πλάνη; Όχι, εφόσον συνεχίζουμε… ακάθεκτοι την ίδια τακτική για το βόλεμα μας. Άρα σύμφωνα με την κορυφαία αυτή προσωπικότητα τον Νικόλαο Πλαστήρα λείπει- εκλείπει ο ανώτερος πολιτισμός κι ο ευγενέστερος ανδρισμός. Εξ ού τα μαύρα χάλια μας. Κάποιοι σαφώς θα πουν δεν τα είπε για εμάς τον λαό αλλά για τους πολιτικούς… Μα κι οι πολιτικοί από τον λαό προέρχονται και ιδίως ψηφίζονται…

Ο  Νικόλαος Πλαστήρας θεωρείται ότι ήταν ικανότατος στρατιωτικός, τίμιος πολιτικός και υπόδειγμα ανθρώπου, και αγαπήθηκε πολύ από τον λαό. Γεγονότα που τον χαρακτήρισαν ήταν η διακριτική προσφορά του μισθού του σε φτωχούς, η άρνησή του να βολέψει από την θέση του τον άνεργο αδερφό του και το ότι πέθανε και ο ίδιος χωρίς ποτέ να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία.
Η Καρδίτσα, ο συνοικισμός της Νέας Ερυθραίας Αθηνών και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα κοσμούνται με την προτομή του, η δε τεχνητή λίμνη του Ταυρωπού, που πρώτος αυτός οραματίστηκε, βλέποντάς την όπως είχε δημιουργηθεί μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις με τεράστιες καταστροφές που είχαν σημειωθεί στην περιοχή, ονομάστηκε προς τιμήν του, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, Λίμνη Πλαστήρα. Επίσης ένα στρατόπεδο στη Λάρισα καθώς και το τρένο της Δυτικής Θεσσαλίας φέρουν το όνομά του. Στον τόπο καταγωγής του, το Μορφοβούνι, πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες πολιτιστικές εκδηλώσεις με το όνομα «Πλαστήρεια» ενώ το 1994 δημιουργήθηκε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Ν. Πλαστήρας», με διάφορα τμήματα, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία μονογραφικού Μουσείου Πλαστήρα. Με την εφαρμογή του «Σχεδίου Καποδίστριας» στην τοπική αυτοδιοίκηση, συστάθηκε Δήμος Πλαστήρα, ο οποίος περιλαμβάνει τα ανατολικά παραλίμνια χωριά. Στη νήσο Χίο τοποθετήθηκαν προς τιμήν του δύο ανδριάντες του.

Πηγή ιστορικού υλικού: Wikipedia. Φωτογραφίες: διαδίκτυο.

 Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.