ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρ. Αντιδημάρχου Πρόνοιας

 

 

Καταρχάς πρέπει να επισημάνω ότι, όταν ασκούμε δημόσια κριτική και καταθέτουμε τις απόψεις μας, οι ασχολούμενοι με τα κοινά, δεν το κάνουμε ούτε διότι έχουμε κάποιο προσωπικό συμφέρον, ούτε διότι ΄΄κονταροχτυπιόμαστε΄΄ με συμπολίτες μας -οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη- για να ΄΄μοιράσουμε τα αμπέλια και τα χωράφια μας΄΄. Επίσης, δεν σημαίνει ότι, όταν ασκούμε κριτική, κυρίως για ζητήματα που στο εγγύς παρελθόν χειριστήκαμε και που σήμερα αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά, είμαστε εχθροί ή πρέπει να λοιδορούμαστε από εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη. Εμείς μιλάμε με επιχειρήματα, ας μιλήσουν με επιχειρήματα και όσοι διαφωνούν μαζί μας. Αλλά όσοι δεν τολμούν να έχουν σοβαρό δημόσιο λόγο, ας αρκεστούν στα αστειάκια και τα επιφωνήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτά που τέρπονται να σχολιάζουν οι ίδιοι και οι όμοιοι τους, μιας και ούτε έργο επιδεικνύουν και επιπλέον καταστρέφουν και όσα βρήκαν έτοιμα ! Τα αστειάκια εμάς δεν μας αγγίζουν διότι, μάθαμε να έχουμε λόγο ευπρεπή, καλλιεργημένο και να αποφεύγουμε τις πολιτικές κακοτοπιές. Ο κόσμος συγκρίνει και κρίνει ! Από εκεί και πέρα ο δημόσιος λόγος είναι απαραίτητος, διότι καλλιεργεί τη δημοκρατία και ενισχύει τον πλουραλισμό. Τα αστειάκια ας κρατήσουν όσοι συχνάζουν στις καφετέριες και στον καναπέ του πληκτρολογίου, ουδέν προσφέροντες στην τοπική τους κοινωνία, ει μη μόνον κρίνοντες και επικρίνοντες επί πάντων !

Ερχόμαστε στα καθ΄ ημάς ! Ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, σε δημόσια παρέμβαση του Αντιδημάρχου Πρόνοιας κ. Πατεριμού ότι, από τούδε και εις το εξής, θα αλλάξει ο τρόπος διανομής των τροφίμων του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου και αυτή θα γίνεται με την παρουσία των ωφελούμενων στο χώρο του κοινωνικού παντοπωλείου, στο Καστρομηνά. Όταν μιλάμε για ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου μιλάμε για πολλές εκατοντάδες συμπολίτες μας. Μέχρι σήμερα, τα τελευταία 6 χρόνια, η διανομή γινόταν από τον χώρο του σούπερ μάρκετ που κάθε χρόνο (μέσα από διαγωνιστική διαδικασία) λάμβανε το όλο έργο της διάθεσής τους και οι ωφελούμενοι λάμβαναν μια ηλεκτρονική κάρτα με την οποία πήγαιναν στο χώρο του σούπερ μάρκετ και έπαιρναν τα είδη τους (δέκα συνολικά τρόφιμα, προκαθορισμένα) δωρεάν, όποτε ήθελαν (πρωί ή απόγευμα ή Σάββατο, πάντοτε εντός του τρέχοντος διμήνου), ενώ παράλληλα έπαιρναν εάν ήθελαν και άλλα είδη (με δικά τους χρήματα) οπότε και υπήρχε η ευχέρεια μεταφοράς των ειδών στο σπίτι των ωφελούμενων εκ μέρους του σούπερ μάρκετ.

Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας του ωφελούμενου ήταν μια πρωτοποριακή (για τη Χίο) μέθοδος η οποία εξασφάλιζε κάποια βασικά πράγματα:

1) Την αξιοπρέπεια του ωφελουμένου, ο οποίος δεν στιγματιζόταν, περιμένοντας σε μια σειρά όρθιος στο χώρο του παντοπωλείου, όπου όλοι τον έβλεπαν και όλους τους έβλεπε, με αποτέλεσμα αφενός να αίρεται η εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αφετέρου να δημιουργείται  αίσθημα δυσφορίας και κοινωνικού άγχους.

2) Τη δυνατότητα ο ωφελούμενος να πάει όποτε τον εξυπηρετεί να τα πάρει και όχι μόνο σε ωράριο λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα εκτός αστικού ιστού (υπόψιν ότι, πάρα πολλοί δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο).

3) Την δυνατότητα πληρωμής από τον Δήμο στο σούπερ μάρκετ όσων ειδών πραγματικά κατανάλωναν οι ωφελούμενοι και όχι περισσοτέρων, αφού για όσα είδη έπαιρναν κάθε δίμηνο για αυτά ακριβώς πληρωνόταν το σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα στο τέλος του ετήσιου χρόνου ισχύος της Σύμβασης να περισσεύει ένα σημαντικό ποσό, το οποίο την επόμενη χρονιά προσετίθετο στον επόμενο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν (σε βάθος χρόνου 2-3 ετών) τα προσφερόμενα είδη. Έτσι, ενώ όταν αρχικά ξεκίνησε η όλη διαδικασία ο Δήμος παρείχε οκτώ είδη στους ωφελούμενους, μετά από δύο χρόνια τα είδη αυξήθηκαν σε δέκα, όπως αυξήθηκαν και οι ωφελούμενοι, δίχως να απαιτηθεί επιπλέον ποσό.

4)Γνωρίζαμε ανά πάσα στιγμή τον πραγματικό αριθμό των ωφελουμένων, αφού ανά δίμηνο γινόταν επικαιροποίηση της κατάστασης των ωφελουμένων από την διεύθυνση πρόνοιας προς το σούπερ μάρκετ, για να πιστωθούν τα ανάλογα είδη στους δικαιούχους. Έτσι, είτε είχαμε αύξηση είτε μείωση ατόμων, πάντοτε ξέραμε ακριβώς πόσοι είναι (και δεν περιμέναμε να περάσει ένας ή δυο χρόνια –οπότε και ανανέωναν οι δικαιούχοι τα έγγραφά τους– για να γίνει επικαιροποίηση στις λίστες τους).

5)Καταργήσαμε την παλαιοκομματική εκμετάλλευση (διαχρονικά) των εκάστοτε πολιτικών προς τους ωφελούμενους, σεβόμενοι την κατάσταση τους και την αξιοπρέπεια με την οποία οφείλουν όλοι να τους αντιμετωπίζουν.

Στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής επισκέφθηκαν το κοινωνικό παντοπωλείο η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας και αργότερα η Γενική Γραμματέας Ισότητας. Όταν κάναμε τη σχετική ενημέρωση και αναφέραμε για την ηλεκτρονική κάρτα του κοινωνικού παντοπωλείου, μάς συνεχάρησαν για τον τρόπο αντιμετώπισης και εξυπηρέτησης των εμπερίστατων πολιτών, τονίζοντας ότι οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε σε σεβασμό, αξιοπρέπεια και εχεμύθεια.

Προκειμένου να καθιερωθεί η ηλεκτρονική κάρτα δούλεψαν αρκετά πολλοί άνθρωποι. Δούλεψαν αιρετοί, στελέχη της Διεύθυνσης Πρόνοιας και της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Περισσότερο δούλεψαν οι τότε συνάδελφοι, δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καράλης και Ιάκωβος Αμύγδαλος, οι οποίοι προσάρμοσαν και καθιέρωσαν το λογισμικό που ήταν απαραίτητο για να στηθεί το όλο εγχείρημα. Και ο Στρατής Γδύσης, ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, με τον Δ/ντη της Πρόνοιας Παναγιώτη Πεντάκη. Το ζήτημα είχε πάρει προσωπικά και ο τότε Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς, που επέβλεπε και συντόνιζε τις ενέργειες. Προσωπικά, ήλθα σε επαφή με κοινωνικά παντοπωλεία του λεκανοπεδίου Αττικής, που εφάρμοζαν ανάλογο πρόγραμμα και αποκόμισα γνώσεις και εμπειρία. Συγκάλεσα σύσκεψη στο Δήμο, με την παρουσία ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι στο άκουσμα του νέου τρόπου διανομής αποφάνθηκαν: <<επιτέλους, να και κάποιοι που σέβονται τους απόρους και δεν τους εκμεταλλεύονται πολιτικά>>. Φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ η όλη διαδικασία επαινέθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σήμερα, αντ΄ αυτών, ανακοινώθηκε ότι, όλοι οι ωφελούμενοι θα πηγαίνουν και πάλι στο χώρο του Κοινωνικού παντοπωλείου, όπως γινόταν από εξαετίας και πίσω. Γιατί; Τι μεσολάβησε; Δεν ισχύει η Σύμβαση με το σούπερ μάρκετ, η οποία έχει υπογραφεί και μέσα στους όρους της είναι η διανομή μέσω ηλεκτρονικής κάρτας; Δεν μπαίνει ο όρος αυτός κάθε χρόνο μέσα στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, που αποδέχεται το σούπερ μάρκετ στο οποίο κατακυρώνεται ο διαγωνισμός; Ποιος είχε την ΄΄φαεινή΄΄ ιδέα να αλλάξει το καθεστώς και γιατί; Μήπως επειδή, όπως αναφέρθηκε σε δημόσια τοποθέτηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου στον Τύπο, <<θέλουμε να έρχονται στο παντοπωλείο να τους βλέπουμε>>; Γιατί να τους βλέπουν κάθε δίμηνο, αφού τους βλέπουν κάθε χρόνο, όταν φέρνουν τα επικαιροποιημένα έγγραφά τους για την ανανέωσή τους;

Θέλω να πιστεύω ότι, πρόκειται για ένα λάθος, που θα διορθωθεί και δεν θα αλλάξει ο τρόπος διανομής. Ήδη πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι άκουσαν τι μέλλει γενέσθαι, εξέφρασαν τη δυσφορία τους, για την οπισθοδρομική αυτή ενέργεια. Ευελπιστώ να παρέμβει ο κ. Δήμαρχος και να αποκαταστήσει τα πράγματα ως πρότερον.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.