Γιβραλτάρ: Όρκες επιτέθηκαν ξανά σε γιοτ – Για πρώτη φορά το ακολούθησαν μέχρι το λιμάνι

Ενα κοπάδι όρκες, που παραλίγο να βυθίσει σκάφος στα στενά του Γιβραλτάρ, συνέχισε να παρακολουθεί το… πλωτό «θύμα» του ακόμη και μετά την καταστροφή του πηδαλίου του, στο πρώτο ανάλογο περιστατικό που έχει καταγραφεί έως τώρα.

Οι λεγόμενες και «φάλαινες-δολοφόνοι», άρχισαν να επιδεικνύουν ασυνήθιστη συμπεριφορά επιτιθέμενες σε πλεούμενα. Από τον Ιούλιο του 2020 έχουν αναφερθεί 774 περιστατικά, εκ των οποίων τα 505 περιλάμβαναν επαφή μεταξύ των ασπρόμαυρων θαλάσσιων θηλαστικών και των σκαφών, σύμφωνα με την Atlantic Orca Working Group (GTOA).

Έπειτα από κάποιες επιθέσεις τα σκάφη κρίθηκαν μη αξιόπλοα, ενώ σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις βυθίστηκαν.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι όρκες έχαναν τον ενδιαφέρον τους για τα σκάφη μετά την καταστροφή των πηδαλίων τους. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη επίθεση, το βράδυ της 24ης Μαΐου, το κοπάδι συνέχισε να ακολουθεί το γιοτ «Mustique» ακόμη και μετά τη ζημιά που του προκάλεσε.

Γιβραλτάρ: Ορκες επιτέθηκαν ξανά σε γιοτ – Για πρώτη φορά το ακολούθησαν μέχρι το λιμάνι-1

Προσώρας παραμένει ασαφές αν η συμπεριφορά αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στο μοτίβο επιθετικότητας των φαλαινών κατά σκαφών, ή πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

«Δεν έφυγαν μετά την καταστροφή του πηδαλίου», λέει η Εϊπριλ Μόγες, έμπειρη ιστιοπλόος που ήταν πάνω στο Mustique την ώρα του συμβάντος.

Το πλήρωμα του σκάφους εντόπισε τις όρκες για πρώτη φορά γύρω στις 9.30 το βράδυ. «Δεν πέρασε πολλή ώρα από τη στιγμή που άρχισαν να χτυπούν πάνω στο πηδάλιο, με τη δύναμή τους να το τραντάζει βίαια κι εμάς να νιώθουμε τη δόνηση στο κατάστρωμα», λέει η Μπόγες σε ανάρτησή της στο Intagram.

 

Γιβραλτάρ: Ορκες επιτέθηκαν ξανά σε γιοτ – Για πρώτη φορά το ακολούθησαν μέχρι το λιμάνι-2
Μετά το σπάσιμο του πηδαλίου, οι όρκες φάνηκαν να χάνουν το ενδιαφέρον τους και να απομακρύνονται από το σκάφος. Ομως, είκοσι λεπτά αργότερα επέστρεψαν, περικυκλώνοντας το γιοτ ξανά. «Υστερα από περίπου μία ώρα χτυπημάτων, το πηδάλιο ήταν πλέον ξεκάθαρα κατεστραμμένο και το σκάφος άρχισε να βάζει νερά», έγραψε η Μπόγες.

Το πλήρωμα ενημέρωσε την ισπανική ακτοφυλακή, η οποία ρυμούλκησε το σκάφος έως το λιμάνι του Μπαρβάτε, στην Ανδαλουσία. Ομως, ακόμη και τότε, ο όρκες παρέμειναν συνεχίζοντας να το ακολουθούν. «Συνέχισαν να μας ακολουθούν έως ότου αποβιβαστήκαμε», διευκρινίζει η ιστιοπλόος.

Γιβραλτάρ: Ορκες επιτέθηκαν ξανά σε γιοτ – Για πρώτη φορά το ακολούθησαν μέχρι το λιμάνι-3
Οι επιστήμονες του GTOA, οι οποίοι καταγράφουν τις ασυνήθιστες επιθέσεις των θαλάσσιων θηλαστικών ανοιχτά των ιβηρικών ακτών, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν η νέα συμπεριφορά σηματοδοτεί αλλαγή «στρατηγικής».

Ισπανοί αξιωματούχοι και ερευνητές από την οργάνωση Conservation, Information and Research on Cetaceans (CIRCE) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν δορυφορικούς καταγραφείς για να παρακολουθήσουν τις έξι όρκες που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις.

«Χάρη στα GPS που έχουν τοποθετηθεί ή θα τοποθετηθούν στις όρκες και στα μοντέλα προβλέψεων, έχουμε κάποιες μεταβλητές που μας επιτρέπουν να βλέπουμε πού βρίσκονται τα ζώα. Το 100% των επιθέσεων που σημειώθηκαν από τον Μάρτιο έως σήμερα θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί απλώς και μόνο μέσω ενημέρωσης», λέει ο Renaud de Stephanis, πρόεδρος της CIRCE.

Πηγή: Καθημερινή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.