Γκάλοπ MARC: Στις 12,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, καταλύτης η στάση τους στην ελληνογαλλική συμφωνία

 

 

Προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 – Η διαφορά μεγαλώνει κι άλλο στην «εκτίμηση ψήφου», καθώς η ΝΔ φτάνει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5% – Υπέρ της διαγραφής Μπογδάνου το 76,8% – Πανδημία και ακρίβεια ανησυχούν την κοινή γνώμη

Η εντυπωσιακή αποδοχή, που έχει στην κοινή γνώμη η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, αλλά καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, (και από ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25), φαίνεται να επιδρά καταλυτικά στη διατήρηση σε πολύ υψηλά επίπεδα της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της εταιρίας MARC, για λογαριασμό του ΑΝΤ1. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γκάλοπ, το 75,2% των ερωτηθέντων κρίνει «θετικά» και «μάλλον θετικά» τη συμφωνία, ενώ μόλις 19,6% την αξιολογεί θετικά, με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει να εγκρίνεται μόλις από 25,9% (μεγάλο ποσοστό ανήκει στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ).

Απ’ όλα τα ποιοτικά στοιχεία φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έχει «μετρήσει» ώστε η ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 12,8 ποσοστιαίες μονάδες: Συγκεντρώνει το 34,8% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μεγαλώνει κι άλλον στο δείκτη «εκτίμηση ψήφου», καθώς η ΝΔ φτάνει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5%, όπερ σημαίνει μία διαφορά στο 13,5%.

Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει στην Πρόθεση Ψήφου 6,3% (στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο 8%), το ΚΚΕ είναι στο 5,6% (και φτάνει στο 6,5%), η Ελληνική Λύση στο 4,4% (πάει στο 5,5%) και το ΜΕΡΑ25 εντοπίζεται στο 2,7% με την εκτίμηση ψήφου να το ανεβάζει στο 3,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με μεγάλη διαφορά, αφού έχει ποσοστό 50,4% έναντι 28,2%.

Η κυβέρνηση φαίνεται να ανέκαμψε από τις φθορές που κατέγραψε μετά τα όσα έγιναν τον Αύγουστο (πυρκαγιές, ανασχηματισμός) και σημειώνει άνοδο στην Πρόθεση Ψήφου από 34,4 που ήταν στην αντίστοιχη μέτρηση στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από το 23% τότε στο 22% τώρα.

Η επίδραση της ελληνογαλλικής συμφωνία φαίνεται ότι είναι σημαντική, καθώς σε άλλους δείκτες η κυβέρνηση έχει μικτή εικόνα. Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει θετικές και μάλλον θετικές γνώμες από το 49,5%, ενώ οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές είναι στο 49,8%. Τον περασμένο Ιούνιο οι θετικές και μάλλον θετικές ήταν στο 55,2% και στις 23 Σεπτεμβρίου στο 46,9, όπερ σημαίνει ότι έχασε σε σχέση με πριν το καλοκαίρι, αλλά πλέον έχει σταματήσει η φθορά και ανακτά ξανά δυνάμεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει σημαντικά μεγάλη απόρριψη στο αντιπολιτευτικό του έργο, με το οποίο συμφωνεί το 21,7%, ενώ το κρίνει αρνητικά το 76,6%.

Όσον αφορά στο θέμα με τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το 76,8% θεωρεί ότι ορθά έγινε αυτή η επιλογή, με το 11,5% να θεωρεί λάθος που διαγράφηκε ο νεαρός βουλευτής. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ το 15% θεωρεί ότι ήταν λάθος που έγινε η διαγραφή ενώ ένα 14% δεν απαντά, αποφεύγοντας να πάρει θέση με όποια ερμηνεία μπορεί να δοθεί σε αυτή τη στάση.

Σύμφωνα με τα άλλα ευρήματα της έρευνας το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ορθά δόθηκαν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, ενώ λάθος κρίνει τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις το 34%. Με τις ελευθερίες αυτές διαφωνεί πάντως το 27,7% των εμβολιασμένων, ενώ συμφωνεί το 22,9% των ανεμβολίαστων.

Τέλος, ως μεγαλύτερο πρόβλημα, που ανησυχεί τους πολίτες κρίνεται η πανδημία, ακολουθεί η ακρίβεια και μετά είναι η οικονομία γενικά, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

01-tautotita
04-megaluteri-anysixia
07-axiologisi-amintikis-symfonias
09a_axiologisi-symfonias-elladas-gallias
09b_axiologisi-symfonias-elladas-gallias
10-apofasi-tsipra
13-diagrafi-mpogdanou
20-eleutheries-emvoliasmenoi
23_eleytheries-emboliasmenoi
42-axiologisi-kyvernisis
44-synoliki-axiologisi-kyvernisis
45-axiologisi-Syriza
48_kalyteros-prothypourgos
52a_prothesi
52b_prothesi
58_diakymansi-prothesis-psifou
60_ektimisi

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.