Γυναίκες Ηρωίδες του ’21. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

 

Επιμέλεια Τασσώ Γαΐλα.

Η Λασκαρίνα γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης κατά την επίσκεψη της μητέρας της στον φυλακισμένο πατέρα της, στις 11 Μαΐου το 1771..Είχε καταγωγή από την Ύδρα.

Η προσφορά της στην Επανάσταση ήταν τεράστια.Προσέφερε την μεγάλη περιουσία της στον Ιερόν Αγώνα, συντήρησε και εξόπλισε τον ελληνικό στόλο, και υπηρέτησε ως αρχιπλοίαρχος σε ένα από τα καράβια της, το “Αγαμέμνων”.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα,έγινε η μοναδική γυναίκα, μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, αφού οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές.

Πλέοντας προς τις Σπέτσες, προμηθευόταν μυστικά όπλα και πολεμοφόδια από τα ξένα λιμάνια, τα οποία στη συνέχεια ,έκρυψε στην κατοικία της, ενώ παράλληλα ναυπηγούσε τη ναυαρχίδα των πλοίων της,το πολεμικό “Αγαμέμνων”,που ολοκληρώθηκε το 1820. Για τη ναυπήγηση του “Αγαμέμνονα” καταγγέλθηκε στην Υψηλή Πύλη, ότι κατασκεύαζε μεγάλο πολεμικό πλοίο,όμως η Μπουμπουλίνα δωροδοκώντας τον Τούρκο επιθεωρητή στις Σπέτσες ,ολοκλήρωσε την κατασκευή του πλοίου της. Στις 30 Νοεμβρίου 1822, η επαναστατική κυβέρνηση, της χορήγησε κλήρο στο Ναύπλιον,ως ανταμοιβή για την προσφορά της στο έθνος. Στα τέλη του 1824, όταν η Ελλάδα υποφέρει από τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο, η Κυβέρνηση Κουντουριώτη – κυβέρνηση των Πλοιάρχων των νησιών- υπερισχύει των Πελοποννησίων Στρατιωτικών, με αποτέλεσμα ο Πάνος Κολοκοτρώνης, ο φρούραρχος του Ναυπλίου, να δολοφονηθεί . Ο Θ. Κολοκοτρώνης φυλακίσθηκε μαζί με άλλους οπλαρχηγούς σε ένα μοναστήρι της Ύδρας.Η Μπουμπουλίνα απαίτησε επιτακτικά από τον Κουντουριώτη και τους νησιώτες,την αποφυλάκιση του Θ. Κολοκοτρώνη. Τότε η ίδια κρίθηκε επικίνδυνη από την Κυβέρνηση ,και από το Υπουργείο Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να την εξορίσουν στις Σπέτσες και να απωλέσει τον κλήρο γης που της είχε τιμητικά παραχωρηθεί, στο Ναύπλιον.

 

Σκάφος ‘Αγαμέμνων.

Το 1825 η Μπουμπουλίνα ζούσε στις Σπέτσες, πικραμένη βαθειά από τους πολιτικούς, έχοντας ξοδέψει όλη την περιουσία της στον Αγώνα. Όταν όμως στις 12 Φεβρουαρίου 1825, ο Ιμπραήμ , αποβιβάζεται στην Πύλον, με 4.400 Τουρκοαιγυπτίους, η Λασκαρίνα , παραμερίζοντας τη δυσαρέσκειά της για τους πολιτικούς και καθοδηγούμενη από αγνή φιλοπατρία, προετοιμάζεται και πάλι για νέες μάχες .Η Μπουμπουλίνα, αφιέρωσε τη ζωή της, για την απελευθέρωση του έθνους αλλά απεβίωσε άδοξα σε μια συμπλοκή,χάριν του γιού της, στις 22 Μαΐου 1825. Οι Ρώσοι ,μετά θάνατον, της απένειμαν τον τίτλον της Αρχιναυάρχου, έναν τίτλον με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικεία προσωπικότητα.

 

Το τηλεσκόπιο της Μπουμπουλίνας στο ‘Αγαμέμνων’.

Πηγή κειμένου & Φωτογραφιών: Διαδίκτυο.

Για τήν diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.