ΔΕΗ: Αυξήσεις και κόλπα εις βάρος των καταναλωτών λόγω δανείων ύψους 350 εκατ.ευρώ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει δάνεια ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο, ζητεί η ΔΕΗ.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας με ζημιές της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ημερησίως, μετά τις κυβερνητικές συμφωνίες με τους θεσμούς μέτρα τα οποία, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ούτε έχουν απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και επιπλέον πλήττουν καίρια τη δημόσια εταιρεία.

Ταυτόχρονα η ΔΕΗ πλήττεται από στρεβλώσεις στην αγορά, που οδηγούν στο παράδοξο γεγονός της διατήρησης του κρατικού μονοπωλίου στη λιανική αλλά με μειωμένο μερίδιο στην παραγωγή ρεύματος, κατέχοντας η ΔΕΗ το 80% της προμήθειας ρεύματος και το 50 με 52% της παραγωγής ρεύματος.

Αποτέλεσμα η ΔΕΗ να εμφανίσει το 2018 ζημιές μετά από φόρους. Στο 9μηνο του προηγούμενου έτους ήταν στα 255,1 εκατ. ευρώ. Η δημόσια επιχείρηση ρεύματος καίγεται για άντληση εσόδων και παρουσίαση κερδών προκειμένου να βγει στις αγορές εκδίδοντας ομόλογο 350 εκ. ευρώ για να πληρώσει δάνεια που λήγουν τον Απρίλιο. Αλλιώς, θα βρει κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ανοικτή γραμμή πίστωσης και 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμά της. Κάτι που θα της προκαλέσει περαιτέρω ασφυξία.

Ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, υποστηρίζει για τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση πως από το 2015 η ΔΕΗ έχει πληρώσει έκτακτες δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.