ΔΕΘ: Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει» και ποια όχι για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους

Ποιες θεωρούνται οι «σίγουρες» παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και ποιες «παίζονται»

Πολλές παροχές που πέρυσι είχαν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ, φέτος βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση εξαιτίας του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ για συνταξιούχους με σύνταξη έως 600 ευρώ και άτομα με αναπηρία, καθώς και τη διπλή ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχουν αφήσει να εννοηθεί σε όλους τους τόνους ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν πολλές ελπίδες να λάβουν τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ (κομμένες επικουρικές και δώρα), εκτός από όσους άσκησαν αγωγές και οι δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί να καλύψει και τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, παρά τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. Την τελευταία λέξη, ωστόσο, την έχει πάντα το Μέγαρο Μαξίμου.

Κόστος άνω των 2,5 δισ.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αντιστοιχεί στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Ήδη, πρωτόδικα, υπάρχουν πολλές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους για την επιστροφή ποσών μεταξύ 800 και 2.000 ευρώ. Μέχρι να τελεσιδικήσουν, όμως, οι υποθέσεις ίσως χρειαστούν 3-4 χρόνια.

Ποιες παροχές έχουν «κλειδώσει»

Στον αντίποδα οι παροχές που έχουν «κλειδώσει» είναι:

  1. Η αύξηση 6%-7% που θα πάρουν στην τσέπι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι από 1/1/2023.
  2. Η κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ)
    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρο Τσάπαλο, ένα μεγάλο πλήθος συνταξιούχων θα δει διπλές αυξήσεις από το 2023 και ένα μικρότερο πλήθος θα δει τριπλές αυξήσεις. Μάλιστα κάποιες κατηγορίες μπορούν να δουν στην πράξη την 13η σύνταξη να επανέρχεται σε αυτούς, όπως για π.χ. συνταξιούχοι που αμείβονται με 750 ευρώ.
    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος μιλώντας στο Open TV, συνταξιούχοι των 750 ευρώ (που είναι η μέση σύνταξη) με ένα υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 6,5% με 7%, αυτομάτως θα εισπράξουν 600 με 630 ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αγγίζοντας στην ουσία τα επίπεδα μιας 13ης σύνταξης.
  3. To στεγαστικό πρόγραμμα για νέους ως 29 ετών, νέα ζευγάρια και φοιτητές. Οι στεγαστικές παροχές έχουν «κλειδώσει» αφού δεν εξαρτώνται άμεσα -όπως οι άλλες παροχές του πακέτου της ΔΕΘ- από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
    Υπενθυμίζουμε ότι παρά την κατάργηση του ΟΕΚ με το δεύτερο μνημόνιο το 2013, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολούθησαν έως το 2020 να καταβάλλουν εισφορές υπέρ των φορέων. Έτσι, στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συσσωρευτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο αποθεματικό ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ το οποίο «λιμνάζει» για πολλά χρόνια.
    Το στεγαστικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα θα προβλέπει χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με ευνοϊκούς όρους για αγορά πρώτης κατοικίας. Το ύψος των δανείων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορεί να καλύψει την αγορά ενός μικρού διαμερίσματος σε μια περιοχή όπου οι τιμές της αγοράς ακινήτων δεν έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.
  4. Αύξηση κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα πλησιάσει το 2023 στα 751 ευρώ, δηλαδή σε προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 χρόνια. Η διαδικασία θα ξεκινήσει νωρίτερα, τον Ιανουάριο, και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβληθεί προσπάθεια ο νέος μισθός να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του α’ τριμήνου, προκειμένου τα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος και στην ακρίβεια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.