Δεκτό το αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, να απευθυνθεί  στην Επιτροπή LIBE, στη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου – Θα ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και στις προσπάθειες εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής LIBE, κ. Juan Fernando Lopez Aguilar, ζητώντας να απευθυνθεί στα μέλη της Επιτροπής LIBE στην επόμενη συνεδρίασή της στις 27 Ιουνίου και να παράσχει  λεπτομερή ενημέρωση για τις επίπονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα πάντα με το κεκτημένο της Ε.Ε.

Ο κ.  Aguilar έκανε άμεσα δεκτό το αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης,  στην επιστολή του, παρουσιάζει τις προκλήσεις από την Τουρκία ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακόμα και με εμπρηστικές, αναθεωρητικές και νομικά αβάσιμες δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά γίνεται μάρτυρας της αύξησης της πίεσης στα χερσαία σύνορα του Έβρου αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες τα δίκτυα των λαθροδιακινητών, με την ανοχή ή την υποστήριξη των τουρκικών αρχών, έχουν επινοήσει μια νέα μέθοδο παράκαμψης των συνοριακών ελέγχων. Οι λαθροδιακινητές εγκαταλείπουν ομάδες μεταναστών σε νησίδες που δημιουργούνται από την εποχική χαμηλή ροή του ποταμού Έβρου. Οι μετανάστες ενημερώνουν τις ΜΚΟ, οι οποίες με τη σειρά τους ειδοποιούν τις ελληνικές αρχές για την ακριβή τοποθεσία τους, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Επιπλέον, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές αρχές συμμορφώνονται πάντα με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης της Γενεύης και το κεκτημένο της ΕΕ, προσθέτοντας πως “έχουμε δράσει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και σώσαμε από τις νησίδες στον Έβρο 196 άτομα μόνο τον περασμένο μήνα. Όλοι ήταν καλά στην υγεία τους και κανείς δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Οι άνδρες και οι γυναίκες της ελληνικής συνοριακής αστυνομίας πραγματοποιούν, σε καθημερινή βάση, ένα ηράκλειο έργο κάτω από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες, πάντα σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στη θάλασσα όπως έπραξε το προηγούμενο διάστημα σε δύο σοβαρά περιστατικά σε Μύκονο και Ρόδο”.

Ο κ. Μηταράκης τονίζει το ζήτημα της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης ως μια εξαιρετικά περίπλοκη πρόκληση, με στόχο την κατάχρηση των ευρωπαϊκών υψηλών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και συμπληρώνει πως “η αντιμετώπισή του απαιτεί ενότητα μεταξύ μας. ‘Οι αντίπαλοί μας είναι πάντα έτοιμοι να σπείρουν διχασμό και να διαδώσουν ψέματα. Για να τους αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να εγγυηθούμε ότι παραμένουμε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους που διαφεύγουν διώξεων, πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας, ελέγχοντας πάντα τα γεγονότα. Η Επιτροπή LIBE έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει, και να εμποδίσει μηχανισμούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης”.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινές στρατηγικές που να βασίζονται στην ισορροπία μεταξύ των αρχών της ευθύνης και αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός της ΕΕ, όπως κάναμε με επιτυχία για τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία.

”Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Ευρώπη να θεωρηθεί ότι ανέχεται σιωπηλά δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διεθνή προστασία. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την οικοδόμηση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού χώρου προστασίας”, καταλήγει χαρακτηριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.