«Δεν θα είμαι ο Δήμαρχος των συμβάσεων και των εγκαινίων”

 

Τέλος στις φήμες που διέρρεαν το τελευταίο διάστημα από διάφορους κύκλους περί μη καθόδου του στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, μέσα από την εκπομπή «Άσπρο –Μαύρο» του ΑΝΤ1 Αιγαίου.

Ο κ. Μαλαφής ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε αναίρεσε υποψηφιότητά του και ότι όποτε ανακοίνωνε ότι θα είναι κάπου υποψήφιος ήταν. « Όποτε έπαιρνα την απόφαση να κατέλθω στον εκλογικό στίβο, έφτανα μέχρι τέλους.  Σε όλη μου την αυτοδιοικητική πορεία  δεν έλαβα ποτέ χρίσμα από κόμμα και ούτε τώρα πρόκειται να λάβω. Εγώ κατεβαίνω με το χρίσμα της κοινωνίας, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπήρξα ποτέ το αγαπημένο παιδί των διαπλεκόμενων της Χίου

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χίου  απαντώντας στην ερώτηση γιατί θέτει τώρα τον εαυτό του στη διάθεση του Χιώτη ψηφοφόρου και όχι στις εκλογές του 2019, τόνισε  ότι ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και όσες φορές κατήλθε στον εκλογικό αυτοδιοικητικό στίβο το έκανε για συγκεκριμένους λόγους. Επίσης υπογράμμισε ότι το 2019 δεν είχε λόγο να ασχοληθεί γιατί συμφωνούσε με τα περισσότερα που έκανε ο Μανώλης Βουρνούς.  « Για εμένα δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Και κανένας στις εκλογές της αυτοδιοίκησης δεν είναι αντίπαλος. Αντίπαλοι είναι τα προβλήματα. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός,  έχω επάγγελμα, έχω τη δουλειά μου.  Είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αν ασχοληθείς θα πρέπει να έχεις να χάσεις πράγματα. Όταν με την πολιτική ανακατεύονται άνεργοι, επαγγελματίες πολιτικοί ή κάποιοι που θέλουν να βολευτούν , τότε τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Στον δήμο πηγαίνεις για να υπηρετήσεις και τον τελευταίο δημότη. Να κάνεις διάλογο μαζί του. Αυτό σήμερα δεν γίνεται»  ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ ο αγαπημένος  των διαπλεκόμενων της Χίου « Η ηλικία δεν έχει να κάνει με το καινούργιο και το νέο. Σημασία έχει τι εκπέμπεις. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην ηλικία που μπορώ να πω στον Χιώτη την αλήθεια δίχως να θέλω να τον κοιμίσω. Είμαι πιο ώριμος από ποτέ, δεν έχω να κερδίσω τίποτα. Δόξα το Θεό δουλειά έχω. Θέλω όμως να δημιουργήσω τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν κάθε νέο ή μεγαλύτερο πολίτη τούτου του νησιού,  να μπορεί να δουλέψει τίμια  δίχως να έχει ανάγκη και να προσκυνήσει  κανένα δημαρχιακό, περιφερειακό ή βουλευτικό γραφείο. Αυτό θέλω να κάνω. Να μπορεί ο καθένας να διεκδικήσει με αξιοπρέπεια μια θέση εργασίας». Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο ίδιος ως δήμαρχος δεν έκανε ποτέ εγκαίνια σε έργα. « Είμαι ο δήμαρχος που ποτέ δεν έχω κάνει εγκαίνια σε έργα γιατί θεωρώ ότι ο κόσμος σε ψηφίζει για να κάνεις έργο είναι αυτονόητο ότι θα γίνουν έργα. Ούτε πρόκειται να κάνω εγκαίνια εάν εκλεγώ».

Μεγάλη αντίθεση της περιφέρειας με το κέντρο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Χίου για τον κ. Μαλαφή είναι  η ανισότητα που υπάρχει μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Όπως ανέφερε η ύπαιθρος είναι ανύπαρκτη. «Όταν τα 9/10 του νησιού δεν  υπάρχουν δεν μπορεί να γίνει τίποτα ούτε βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε τουρισμός. Συρρικνώνεται η Χίος. Μικραίνει και περιορίζεται στο κέντρο της πόλης και γύρω γύρω από την πόλη αυτό για εμένα είναι  το σοβαρότερο πρόβλημα. Τι προσανατολισμό θα έχει το νησί τα επόμενα χρόνια; Δεν μπορεί να ζήσει έτσι.   Όταν κάνουν 10 χρόνια για να δημιουργήσουν έναν   παιδικό σταθμό στα Μαστιχοχώρια για παράδειγμα, αναγκάζουν τον κόσμο να φύγει και να πάει να ζήσει στην πόλη και τα περίχωρα. Αν δεν γίνουν σοβαρές δομές που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό στα χωριά σε λίγα χρόνια θα έχουμε πολλές Αμανές στον χάρτη της Χίου»,  είπε συμπληρώνοντας ότι χρήματα υπήρχαν και για μελέτες και για έργα αλλά ο δήμος Χίου έχασε δεκάδες εκατομμύρια γιατί δεν είχε τις δυνατότητες  να τα διεκδικήσει αλλά και την πολιτική βούληση.

Είμαι υπέρ των συνεργασιών με ανθρώπους που επιθυμούν το καλό της Χίου

Υπέρ των συνεργασιών που στόχο έχουν να γίνει το νησί καλύτερο, εμφανίστηκε ο Γιάννης Μαλαφής. « Θα συμμαχήσω με οποιονδήποτε είναι υπέρ της Χίου και της ανάπτυξης της. Εδώ παίζεται η βιωσιμότητα του νησιού και κανείς δεν περισσεύει. Αρκεί βέβαια να κατανοήσουμε ότι όλη η Χίος πρέπει να πάει με τον ίδιο βηματισμό και όχι άνιση μεταχείριση του κέντρου με την περιφέρεια».

Τέλος υποστήριξε ότι  «Ο δήμαρχος κάνει ότι δεν μπορεί να κάνει η πολιτεία, είτε έχει  αρμοδιότητα, είτε όχι.  Ο δήμαρχος πρέπει να λύνει τα προβλήματα. Δεν υπάρχει δεν έχω αρμοδιότητα. Αν δεν λύνει τα προβλήματα κάθεται σπίτι του»

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.