Δεν υπάρχει καλύτερο Χορτοκοπτικό από ένα Γαϊδούρι και λίγα κατσικοπρόβατα!

———————————————————————————
Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος τού σημερινού μου άρθρου!
Πριν λίγες μέρες την ώρα πού πίναμε τον καφέ μας το πρωί στην πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα ακούσαμε τις σειρήνες των Πυροσβεστικών οχημάτων να τρέχουν προς βορρά ήταν 4 έως 5 οχήματα!
Αμέσως οι παρέες άρχισαν να λένε τα διάφορα για τούς ανεγκέφαλους πού βάζουν μέσα στο καλοκαίρι φωτιά για οποιαδήποτε δουλειά!
Βέβαια λέγαμε για τα χέρσα χωράφια που δεν τα καλλιεργούν και δεν κόβουν τα χόρτα πού είναι προσάναμα για φωτιά και για τα δάση που δεν έχουν αντιπυρικές ζώνες και δρόμους πρόσβασης για τα πυροσβεστικά οχήματα!
Και κάποιοι είπαν ότι για κάθε στρέμμα να σκαφτεί χρειάζονται 14 ΕΥΡΩ και είναι ασύμφορο!
Τότε άκουσα την πιο ωραία ατάκα!
( Το Γαϊδούρι είναι το Καλύτερο Χορτοκοπτικό!)
Και απ’ ευθείας μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια πού είπε σε συνέντευξη του ο Σοφός Γέροντας και Αρχιεπίσκοπος Πολιτισμού τής Καλλιμασιάς καπτεν Δημήτρης Μελαχροινουδης ότι κάποτε το πρωί στην Καλλιμασιά ξεκινούσαν για τα χωράφια 350 Γαϊδουρομούλαρα και από πίσω δεμένα να ακολουθούν κατσίκια και πρόβατα! Βέβαια ο ίδιος συνεχίζει νά έχει και σήμερα ακόμη τέσσερις κατσίκες!
– Μιλάμε τώρα για δεκαετίες του 1950-60-70 τότε που καλλιεργούνταν όλα τα χωράφια ακόμη και οι πλαγιές των βουνών!
Τότε ήταν ή εποχή πού έσπερναν και σιτηρά, όσπρια, Βίκο, ακόμη και αγέλωπα για να τρώνε τον χειμώνα τα ζωντανά!
Μαδούσαμε και τα φύλλα της συκιάς να ξεραθούν και τα βάζαμε στον αχυρώνα για να τρώνε τον χειμώνα όταν έβρεχε και χιόνιζε!
Όλα τα ζωντανά έβοσκαν σε όλα τα χωράφια και τα έκαναν λαμπίκο!
Γι’ αυτό τότε δεν είχαμε πυρκαγιές!
Γιατί τα χωράφια και τα καλλιεργούσαμε και τα σπέρναμε και τα Γαϊδούρια, οι κατσίκες,τα πρόβατα και γενικώς όλα τα χορτοφάγα ζωντανά δεν άφηναν χόρτα ούτε στους τράφους του δρόμου!
Ευτυχώς μάθαμε ότι η φωτιά στην Κατάβαση με την άμεση κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού με εναέρια μέσα και την ταχύτατη επέμβαση της Πυροσβεστικής έσβησε σχετικά γρήγορα αυθημερόν και αυτό οφείλεται στο ότι στο νησί υπάρχουν διάσπαρτα πυροσβεστικά οχήματα και υπάρχουν και όλες οι εθελοντικές ομάδες που προλαμβάνουν γρήγορα και σχεδόν άμεσα την επέκταση της φωτιάς και φυσικά όλα τα εναέρια μέσα και το μεγάλο ρώσικο Πυροσβεστικό αεροπλάνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πλήρη κατάσβεση!
Ευτυχώς ή δυστυχώς οι ζημιές δεν είναι μεγάλες και τεράστιες σε δάσος και δεν υπήρξε εξάπλωση της φωτιάς γιατί λόγω των ισχυρών ανέμων θα καιγόταν όλη η Βόρεια Χίος.
Βέβαια άλλες εποχές άλλοι καιροί το τότε με την σημερινή σύγχρονη εποχή!
Δεν ξέρω αν η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα σε νέους για να επανέλθουν στην καλλιέργεια της γης και να γίνουν κάποιες επιδοτήσεις για να ξαναδούμε σύντομα Γαϊδουρομούλαρα και κατσίκες καθώς και το Χιώτικο πρόβατο που είναι ξακουστό στον κόσμο, τουλάχιστον στα χωριά πού υπάρχουν φυσικά χώροι για να γίνουν σταύλοι έξω από τα χωριά και όχι όπως τα παλαιά χρόνια πού ήταν κάτω από τα σπίτια!
Γι’ αυτό συνιστώ αντί να αγοράζετε χορτοκοπτικά που θέλουν βενζίνη να αγοράσετε γαϊδουράκια που και το γάλα της Γαϊδούρας είναι το Καλύτερο και πανάκριβο και το Γαϊδούρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορικό μέσον και πηγαίνει όπου δεν μπορούν τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ!
Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο, μία σκέψη έκανα γιατί οι παιδικές αναμνήσεις πολλές φορές είναι έντονες γεμάτες νοσταλγία!
Όπως η σημερινή με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα με την επάνοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή πριν 47 χρόνια και την πτώση της Χούντας αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ με την μεγάλη προδοσία της Κύπρου πού και σήμερα ακόμη είναι στην επικαιρότητα και την παγκόσμια πολιτικοστρατιωτική σκακιέρα πού επιτέλους ο ΟΗΕ για πρώτη φορά καθώς και όλη η διεθνής κοινότητα εξέδωσαν αυστηρό και ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.
Η Παναγία και ο Χριστός να βάλουν το χέρι τους!
Χίος 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.