Δημιουργία Ενιαίας Πεζοπορικής Διαδρομής Νήσου Χίου

Υπεβλήθη σήμερα στο επιχειρηματικό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020»  η πρόταση για χρηματοδότηση του έργου φυσικής πεζοπορικής διαδρομής 94 χλμ. που ξεκινάει από την παραλία Λιθίου και καταλήγει στα Αγιάσματα. Σκοπός του έργου είναι η πεζοπορική διαδρομή να αποτελέσει το βασικό άξονα του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών που σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες και ήδη αναδειχθείσες διαδρομές της ΠΕ Χίου θα αποτελέσουν το εργαλείο ανάπτυξης για τον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμός, πεζοπορία κ.α),  ώστε η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης όλο και περισσότερων επισκεπτών. Η εναλλαγή βιοτόπων και τοπίου, παραθαλάσσιων και ημιορεινών περιοχών, χωριών εγκαταλελειμμένων άλλων εποχών, και μνημείων προβιομηχανικής εποχής, καθιστούν την διαδρομή μοναδικού ενδιαφέροντος για τον ντόπιο και τον επισκέπτη πεζοπόρο. Η πεζοπορική αυτή διαδρομή θα αποτελέσει όχι μόνο εργαλείο ήπιας ανάπτυξης, εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά και μοχλό ευαισθητοποίησης των επισκεπτών μας αλλά και των κατοίκων της Χίου ενηλίκων και μικρών μαθητών, σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση των στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς ιστορικού περιβάλλοντος, που μέχρι τώρα αποτελούν τη βάση για τον πολιτισμό μας.

Το συγκεκριμένο έργο συνολικού προϋπολογισμού 640.000 ‎€  θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και αναμένεται να εγκριθεί σε διάστημα δύο μηνών.

Σχετικά με την πρόταση ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Μπουγδάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στόχος μας είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος του νησιού αλλά και  η ενίσχυση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της εποχικότητας. Παράλληλα συμβάλλουμε στην ανάδειξη και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών μας. Πετυχαίνουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αφού προσελκύονται επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα όπως ο περιπατητικός, φυσιολατρικός, πολιτιστικός τουρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.»

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.